Locotenent Lavinia Cuțuhan

Bogdan Oproiu · 13.02.2020
Locotenentul Lavinia Cuțuhan este inginer de calculatoare, absolventă a Colegiului Național Militar „Ștefan cel Mare” și a Academiei Tehnice Militare „Ferdinand I”.
Din august 2017 face parte din echipa Agenției de Comunicații și Informatică a NATO, NCIA, pe funcție de ofițer de stat major pentru proiecte și planificare. Înainte de a pleca la post, la Mons, a lucrat la Agenția pentru Sisteme și Servicii Informatice Militare.

„La SHAPE (Comandamentul Suprem al Forțelor Aliate din Europa) am ocazia să interacționez cu militari din mai multe națiuni, să văd modul lor de a rezolva anumite situații. E un mediu axat pe diplomație, ceea ce e un plus; e plăcut și util. Adaptarea nu a fost foarte grea, deoarece sunt oarecum obișnuită să fiu departe de familie. Într-adevăr, fiind singură la Mons, nu a fost totul ușor la început, dar nimic de nerezolvat. Colegii români de acolo m-au susținut. Cred că românii sunt o comunitate care se ajută, cel puțin asta am simțit eu până acum.”

Timp de trei luni a fost detașată de la Mons în Afganistan, în Cartierul General al Misiunii NATO „Resolute Support”.
„Sunt foarte deschisă provocărilor și să merg în misiune în Afganistan era pe lista mea de mult, pentru că doresc să mă dezvolt personal și profesional.”

În RSHQ a deținut funcția de ofițer COMPUSEC, securitate informatică, având ca principală responsabilitate impunerea respectării regulilor de securitate NATO pe linie de IT.  
„Incidente de securitate au fost. Una din procedurile de răspuns la incidente este blocarea contului utilizatorului și a fost nevoie să recurg și la asta. Partea tehnică de detectare a incidentelor este realizată în cadrul Afghan Mission Network Operation Center. Cei de acolo informează ofițerul COMPUSEC, iar eu fac primul pas în investigare. Dacă e un incident minor pot să-l închid după contactarea utilizatorului. Pentru incidente majore trebuie să informez autoritatea de investigare.”

În august, Lavinia urmează să se întoarcă în țară, cu dubla experiență a teatrului de operații și a funcției îndeplinite în agenția NATO.
„Misiunea în teatrul de operaţii a fost o experienţă diferită, din care am învățat multe şi despre care simt că într-un fel m-a întărit. Inclusiv interacțiunea cu utilizatorii, mai ales prin natura funcției, nu este mereu ușoară, dar și asta e o experiență utilă. De asemenea, faptul că am susținut prezentări în fața unui auditoriu, în cadrul cursului iniţial de prezentare a RSHQ celor nou veniţi în bază, a fost o activitate interesantă, care m-a dezvoltat personal și profesional.”