95 de ani de la prima piatră de temelie a Colegiului Național Militar „Ștefan cel Mare”

Dacă te întreabă cineva dacă să aleagă liceul militar, spune-i DA.

Alexandra Munteanu · 22.11.2019

“Dacă te întreabă cineva dacă să aleagă liceul militar, spune-i DA.

Dar mai spune-i și că o să se îndepărteze de toți prietenii de acasă pentru că n-o să plece prea des în permisie. Spune-i de înviorare, de programul strict, de profesorii exigenți, de orele lungi de studiu în clasă, de cele câteva dușuri la zeci de persoane, de mașina de spălat mereu stricată de la folosirea ei nonstop, de plantoanele care nu te lasă să te odihnești pentru testele de a doua zi.

Spune-i, însă, și de prieteniile legate pe viață, de profesorii excepţionali, de notele mari la bacalaureat, de serile de chitară pe scări, de filmele văzute împreună într-o cameră plină, de bătaia cu apă vara și cu zăpadă iarna, de echipele de volei, baschet și orice alt sport, de majoratele mult așteptate.

Spune-i că o să ajungă, după academie, ofițer. Un ofițer care a fost mulți ani executant înainte să comande prima dată, un ofițer înțelegător și exigent în același timp, un ofițer care a renunțat de bună voie la viața "cool" de licean pentru a face primul pas, un pas mic de copil de 14 ani, spre o meserie grea. Dacă îl vezi mândru în uniforma militară și cu un salariu sigur, nu îl invidia, că nu știi prin ce a trecut pentru gradele alea.
 
Recent m-am întors în liceul meu militar după 5 ani...
Deși s-au mai schimbat pavelele şi s-au îmbunătăţit condiţiile, pentru mine e la fel. O casă cu mulți copii frumoși. O amintire cutremurătoare, închisă într-un sertar pe care îl pot deschide doar LM-iştii.
 
Fotografia asta poate nu înseamnă mult pentru ceilalţi, dar pentru noi, lm-iştii lui Ştefan, trezeşte amintiri din viaţa copilului ce a intrat timid pe poarta bătrânului colegiu şi a plecat, după patru ani cât o viaţă, uitându-se înapoi.
 
Azi ai împlinit 95 de ani de existenţă! Te rugăm să dăinuieşti încă 1000 de ani, Ştefan!”
 

Text: Sublocotenent Alexandra Munteanu, absolventă a Colegiului Național Militar „Ștefan cel Mare”, promoţia 2010 - 2014.

Foto: Miruna Modiga 


Foto: Cristian Albescu