Comandantul misiunii MINUSMA transportat cu elicopterul IAR-330 Puma L-RM

Bahnaru Lorena · 04.11.2019
Miercuri, 29 și joi, 30 octombrie, personalul detașamentului Carpathian Pumas a executat două misiuni de transport pentru a facilita deplasarea comandantului misiunii MINUSMA, generalul-locotenent Dennis Gyllensporre, în S-E Mali, incluzând granița cu statul Niger. În desfășurarea acestei misiuni au fost implicate două aeronave IAR-330 Puma L-RM care a avut la bordul lor, pe lângă militari din forțele speciale destinate protecției comandantului misiunii MINUSMA și un echipaj medical al detașamentului Carpathian Pumas, pentru a asigura asistența medicală în caz de nevoie.

Misiunile au fost foarte complexe, întrucât au presupus inserția/extracția trupelor și a comandantului misiunii MINUSMA în zonele indicate, escortă, patrulare aeriană, cercetare și CASEVAC. În cele două zile, aeronavele cu care contingentul românesc participă la misiunea MINUSMA au parcurs aproximativ 1000 de km pe teritoriul statului african și au realimentat de trei ori. Procesul de planificare a fost unul foarte minuțios.

Ofițerii de operații, cei de informații și piloții s-au coordonat cu partenerii germani pentru a stabili planul sprijinului informațional pe parcursul traiectului de zbor și cu alți militari ONU pentru realizarea planului de securizare a locurilor de aterizare. Au fost stabilite, de asemenea, mai multe planuri de urgență.

,,Suntem aici ca să contribuim la stabilizarea statului Mali, iar sprijinul acordat în vederea îndeplinirii acestui obiectiv este important pentru noi. În plus, siguranța oamenilor de la bordul aeronavelor este prioritară. Totodată, a fost un privilegiu să îl avem la bordul aeronavei chiar pe comandantul misiunii Multidimensionale Integrate a ONU de Stabilizare în Republica Mali și să îl transportăm în siguranță pe traiectul stabilit”, declară căpitan-comandorul Cristian Dobroghiu, pilot pe elicopterul IAR-330 Puma L-RM.
,,Luând în calcul posibilele amenințări, aceasta a fost o misiune planificată și executată cu atenție sporită. În procesul de planificare ne-am coordonat cu partenerii din mai multe state participante la misiunea MINUSMA. În prima zi am făcut aterizări în condiții de praf și am parcurs aproximativ 880 de km într-un interval de aproximativ 6 ore de zbor. Conform calculelor de performanță, au fost necesare trei alimentări, astfel încât să putem respecta limitările aeronavei și să putem executa cu succes misiunea. Elicopterele s-au comportat bine, având în vedere situația dată și ținând cont de condițiile climatice extreme (temperatura a fost de 40°C)“, afirmă căpitanul George Neagu, pilot pe aeronava IAR-330 Puma L-RM care a asigurat sprijin.

***
Din luna octombrie, România contribuie la eforturile internaționale de menținere a păcii cu un detașament al Forțelor Aeriene format din 120 de militari și 4 elicoptere IAR-330 Puma L-RM participant la Misiunea Multidimensională Integrată ONU de Stabilizare în Republica Mali (MINUSMA). Începând din data de 29 octombrie, detașamentul Carpathian Pumas a atins capabilitatea de operare deplină și poate executa, sub comandă ONU, toată gama de misiuni, în conformitate cu mandatul misiunii Multidimensionale Integrate ONU de Stabilizare în Republica Mali (MINUSMA).