Final de instruire comună a militarilor Batalionului mixt româno-ungar de menținere a păcii

MApN · 09.10.2019
Miercuri, 2 octombrie, în poligonul Ujdorogd din Ungaria s-a desfăşurat ceremonia de închidere a exercițiului „WISE FORESIGHT 2019”.


Activitatea s-a desfășurat în prezența locțiitorul pentru Operații al Șefului Statului Major General Ungar, general de brigadă Zsolt SANDOR, locțiitorul comandantului Diviziei 4 Infanterie „Gemina”, general de brigadă Nicolae TONU şi a locțiitorului comandantului Brigăzii 5 Infanterie „Istvan BOCSKAI”, colonel Istvan TOTH.


În conformitate cu acordul tehnic semnat pe data de 20 martie 1998 la Budapesta, în fiecare an militarii batalionului Mixt Româno-Ungar de Menținere a Păcii execută exerciții de pregătire prin rotație, în România şi în Ungaria.


Militarii se instruiesc într-un cadru integrat, în vederea îndeplinirii, la nevoie, a unor misiunii de menținere a păcii și pentru atingerea obiectivelor de  interoperabilitate cu unități NATO și ale Uniunii Europene.


În acest an exercițiul s-a desfășurat în perioada 24.09-04.10.2019 în poligonul Ujdorogd, aparținând de Bakony Combat Training Centre, polygon care oferă posibilități de instruire atât pentru lupta în localitate, cât și pentru acțiuni ofensive și defensive.


Exerciţiul a avut la bază scenariul “Skolkan 3”, care descrie un conflict european regional fictiv.
Pe parcursul celor 2 săptămâni militarii au desfășurat instruirea axându-se pe tehnicile, tacticile și procedurile specifice luptei în localitate, respectând procedurile NATO de planificare și coordonare
specifice acestui tip de acțiune.


Accentul a fost pus pe sincronizarea acțiunilor în mediul urban, element esențial pentru ducerea luptei în acest tip de operație, care relevă o serie de particularități ce diferențiază lupta în localități, de acțiunile execuate în alte forme de luptă. Posibilitățile reduse de observare și tragere, mobilitatea și capacitatea de manevră redusă, riscul de a rămâne și lupta izolat, sunt elemente care au pus la încercare abilităţile şi deprinderile militarilor pentru îndeplinirea misiunilor primite.


La finalul ceremoniei oficialităţile prezente au apreciat la superlative modul de desfăşurare al exerciţiului, profesionalismul militarilor,precum şi rezultatele obţinute, arătând eficienţa acestui tip de instruire.


În cursul lunii mai 2020, va avea loc ceremonia de predare-primire a comenzii Batalionului Mixt Româno-Ungar de Menținere a Păcii către partea română, pentru următorul an de instrucție.