La mulți ani domnului general-locotenent (rtr.) Constantin Ispas!

MApN · 23.08.2019

„Viața mi-a dat luminarea să pot vedea că omul este hărăzit să trăiască sub zodia acțiunii și a aspirațiilor pentru autodepășire, iar valorile de bine, de frumos și de adevăr să devină virtuți sacre peste timp și oameni. TIMPUL le dimensionează oamenilor viața, rostuindu-le realizări și împliniri, pe măsura vredniciei lor. La anii mei, cursa vieții se consideră că se apropie de sfârșit. Am cunoscut bine viața umană, încât pot spune că am văzut multe și am învățat multe. Totodată, am fost convins că nimic nu ne face mai necesari în viața umană ca dragostea și respectul pentru semenii noștri.”

Distinsul veteran împlinește astăzi 94 ani. Fie ca Dumnezeu să vă binecuvânteze fiecare pas și să vă ofere încă mulți ani plini de prosperitate și bucurie, sănătate pentru dumneavoastră și cei dragi!

Domnul gl.lt.(rtr.) Ispas Constantin, veteran de război, profesor universitar și un foarte apreciat istoric, a participat pe front cu militarii Regimentului de Gardă, Compania de cercetare. După război a urmat Facultatea de Arme Întrunite, apoi Cursul post-academic de Cibernetică și Cursul postuniversitar de Management Consulting. A fost ofițerul responsabil cu cercetarea științifică la Direcția operații, apoi șef sisteme informatice în Marele Stat Major. În anul 1980 a fost numit comandant al Centrului Militar Gorj, ocupând această funcție până în anul1986, când a trecut în rezervă. În perioada 1990-1993 a fost primar al localității natale, comuna Turcinești. 
Din anul 1990 onorabilul veteran este președintele Asociației Naționale a Veteranilor de Război - Filiala GORJ. În anul 2018 a devenit cetăţean de onoare al municipiului Târgu Jiu, iar pe data de 8 mai 2019 a fost decorat de către Președintele Slovaciei, în cadrul Ceremoniei de comemorare a Zilei Victoriei, organizată în orașul Zvolen, Slovacia.
Menționăm că domnul general este și autor al mai multor cărți, printre acestea fiind: 
- Lelești, vatră de eroi și de viteji;
- Nemuritorii „Vitejii Gorjului cavaleri ai Ordinului Mihai Viteazul”;
- Probleme ale Științei Conducerii cu aplicații în domeniul militar;
- Modalități de aplicare a teoriei matematice în alegerea variantei optime a deciziei și folosirea conceptului teoriei utilității în lucrul statelor majore.

Nil mortabilus ardui est!

Photo: Direcția calitatea vieții personalului, Internet.
Text: Direcția calitatea vieții personalului
Sursă: DCVP, ANVR - filiala Gorj.
Datele personale și fotografiile au fost postate cu acordul domnului gl.lt. Constantin Ispas.