„100 de ani de viață, 100 de ani de istorie”

Ne-a întâmpinat plin de emoție, fiind înconjurat de membrii familiei, dornic să ne relateze câteva aspecte din viața sa.

Mirela Florian · 12.08.2019

Cu ocazia sărbătoririi zilei de naștere, domnul lt. col. (rtr.) Grigore FRANCISC, veteran de război, a fost vizitat astăzi, de reprezentanți ai Direcției calitatea vieții personalului, împreună cu reprezentanți ai Uniunii Veteranilor de Război și ai Urmașelor Veteranilor, în cadrul programului „Acasă la Veterani”.

Ne-a întâmpinat plin de emoție, fiind înconjurat de membrii familiei, dornic să ne relateze câteva aspecte din viața sa.

S-a născut în București, în data de 09 august 1919, el fiind unicul copil. A cunoscut de mic greutățile vieții, ajutându-și mama în gospodărie și angajându-se în construcții, la drumuri și poduri, făcând pavaje din piatră cubică.

La 18 ani a întâlnit-o pe Silvia, care i-a devenit soție și cu care a avut o căsnicie fericită ce a durat până în anul 2001, când aceasta s-a stins din viață.

A participat pe front în perioada 1941-1945, cu Regimentul 6 Grăniceri, atât pe frontul din Est, în Rusia, cât și în cel din Vest, în Cehoslovacia și Ungaria.
"Cu ajutorul lui Dumnezeu am apucat ziua când s-a terminat războiul, putându-mi continua mersul firesc al vieții”, ne relatează cu emoție distinsul veteran.

Domnul Francisc a fost decorat cu Medalia „Crucea comemorativă a celui de-Al Doilea Război Mondial, 1941-1945”.

De asemenea, în urma ordinelor de avansare în grad, emise de Ministerul Apărării Naționale, distinsul veteran a ajuns la gradul de locotenent-colonel în retragere.

După război a continuat să lucreze tot în construcții și a ieșit la pensie pentru limită de vârstă.
Acum duce o viață cumpătată, fiind înconjurat cu multă dragoste de cei trei nepoți și doi strănepoți.
Vizita noastră l-a bucurat nespus pe domnul Francisc și ne-a spus că ne așteaptă cu drag și cu alte ocazii.

Acest proiect de suflet beneficiază de sprijinul Arômes Noirs, Fornetti Románia, Luna Solai, Angelli, Magiun de prune Topoloveni, cofetăria Piticot și S.C. Display Total Grup SRL.

Foto: Direcției calitatea vieții personalului

Datele personale și fotografiile au fost postate cu acordul domnului lt.col(rtr.) Grigore FRANCISC.