Plutonierul major Eduard Cristian Bălan, un militar cu 7 misiuni în teatrele de operații

„Meseria de militar este frumoasă, văzută atât din exterior cât și din interior, cu foarte multă muncă, eforturi și sute de ore de pregătire.”

Mirela Căpâlnean · 12.08.2019
Camaradul nostru, plutonierul major Eduard Cristian Bălan se află în prezent la a șaptea misiune într-un teatru de operații.
A pășit în Afganistan pentru prima dată în anul 2002, în cadrul primului detașament de poliție militară, iar de atunci, Eduard a executat 4 misiuni în Afganistan și două în Irak. A participat la operațiile ,,Enduring Freedom”, ,,Iraqi Freedom”, „ISAF”, iar în prezent participă împreună cu militarii Batalionului 300 Protecția Forței ,,Sfântul Andrei” la operația “Resolute Support” în Baza Militară Kandahar din Afganistan.

Fiind unul dintre comandanții de grupă din Compania 1 ,,Panther’’ s-a remarcat de-a lungul misiunii prin experiența acumulată în cei peste 19 ani de activitate.

Eduard a ales calea militară la 30 de ani pentru că și-a dorit să reușească singur și această meserie îl aducea mai aproape de cine dorea să devină. ,,Meseria de militar este frumoasă, văzută atât din exterior cât și din interior, cu foarte multă muncă, eforturi și sute de ore de pregătire. Pentru mine a fi militar înseamnă să îți iubești țara înainte de toate, să fii un exemplu în orice situație, să fii demn, corect și să îți placă ceea ce faci. Am mers în misiuni de-a lungul timpului pentru că sunt militar, asta este meseria mea și mi-am asumat riscurile. De câte ori am avut ocazia nu am dat înapoi și am plecat cu capul sus, demn și cu gândul că mă voi întoarce acasă. Am avut ocazia să învăț de la parteneri, lucrând cu militari din țări NATO. Și ceea ce este cel mai important, am avut prilejul să dovedim în teatrele de operații Afganistan și Irak că suntem puternici iar aliații se pot baza pe noi.”

Fiind o fire modestă și plină de optimism, Eduard a demonstrat de fiecare dată siguranță, pricepere și coeziune în acțiunile desfășurate, dând dovadă de maturitate și de pricepere. Pentru profesionalismul dovedit pe timpul îndeplinirii misiunilor, Eduard a fost decorat cu Emblema de Merit în Serviciul Armatei României clasa a III-a.