Războinicul fără mână de pe frontul de est

Constantin Mușat, unul dintre cei mai importanți eroi ai Primului Război Mondial

Raluca Silea · 06.08.2019
Constantin Mușat a fost unul dintre cei mai importanți eroi ai Primului Război Mondial. Caporalul ilfovean a rămas în memoria colectivă, după ce, fără o mână în timpul luptelor din munți, a refuzat sa fie lăsat la vatră. Soldatul cu un singur braț a continuat războiul aruncând grenade cu brațul rămas.
 
SOLDATUL DEVENIT LEGENDĂ
Grenadierul Mușat, lupta mereu în prima linie, mărturiseau ofițerii regimentului său. Era o sursă de inspirație pentru majoritatea soldaților, rămas cu o singură mână, care arunca grenade și alerga alaturi de ei. Conform Regelui Ferdinand, Constantin Mușat a dat o pildă frumoasă camarazilor săi. A fost una dintre jertfele luptei duse pentru unitatea națională și a rămas în memoria colectivă a românilor, fiind de asemenea unul dintre prototipurile eroilor de război.
 
Mușat provenea dintr-o familie de țărani agricultori, din județul Călărași. În adolescență a plecat la București, unde s-a calificat în profesia de croitor, pe care avea să o practice în satul natal până la încorporarea în armată.
 
A efectuat serviciul militar activ în cadrul unei subunități din Constanța a Regimentului 1 Grăniceri, în perioada 1912-1914. După lăsarea la vatră a fost concentrat în cadrul aceleiași unități, care avea să fie dislocată în anul 1915 la Sinaia, ca unitate de gardă regală.
 
 
RĂZBOINICUL FĂRĂ MÂNĂ DE PE FRONTUL DE EST
Războiul se încheiase pentru caporalul Muşat. Urma să fie lăsat la vatră şi decorat. Decizia militarului i-a uluit pe medici dar mai ales pe cei de la comandament. Constantin Muşat a refuzat trimiterea la vatră şi a solicitat să fie lăsat să lupte în continuare pe front. A fost reîncadrat în batalionul în care luptase. Nu putea să ţină o puşcă, dar nu era inutil. 
 
Devenise grenadier. Scotea ”cuiul” cu dinţii şi arunca puternic. Ofiţerii apreciau forţa plugarului. Fără o mână, caporalul Constantin Muşat s-a distins ca erou în luptele ce opreau armatele inamice să cucerească şi ultimul teritoriu românesc, adică Moldova. Deşi nu mai avea un braț, caporalul din Ilfov arunca grenadele cu o forţă şi o precizie extraordinară.
 
Monumentul ‘’ Ultima grenadă’’ se poate regăsi în orașul Bușteni și este situat între Biserica Domnească și stația CFR, el fiind ridicat în anul 1928 prin grija patronului Fabricii de Hârtie Otto Schiel. Statuia a fost dedicată eroului Caporal Constantin Mușat, căzut în primul război mondial. Este opera sculptorului Dumitru Bârlad și îl reprezintă pe caporal aruncând grenada în tabăra dușmană cu mâna dreaptă ce îi mai rămăsese teafără.