Examene pe N.S. "Mircea", la ancora langa insulele Skyros si Limnos
Miercuri dimineata ne gaseste tot ancorati, dar langa o alta insula greceasca, de data aceasta Limnos, din nordul Marii Egee. Acelasi scenariu insa de data aceasta studentii de la Academia Navala "Mircea cel Batran" sustin colocviul de practica marinareasca in timp ce elevii fac scoala ramelor. Peisajul este diferit fata de Skyros, suntem mai departe de tarm, la aproximativ cinci mile, insula este lipsita de munti dar in esenta programul pentru cadeti este acelasi, doar rolurile s-au inversat. Acum este randul studentilor sa aiba emotii.
- Acasă
- Articole blog
- Instrucție
- Examene pe N.S. "Mircea", la ancora langa insulele Skyros si Limnos
Am continuat sa navigam prin Marea Ionica, am trecut de stramtoarea Kithyra si Antikythira, am ajuns din nou in Marea Egee si apoi prin Arhipeleagul Cicladelor prin stramtorile cunoscute deja Kithnou si Kafireea am continuat sa urcam spre nord prin inca albastra Egee. Dimineata zilei de marti ne gaseste ancorati in estul insulei Skyros, cea mai mare din arhipeleagul Sporadelor, pe un fund de 33 de metri si la 8 cabluri distanta de coasta insulei pe o caldura sufocanta. Exista si un motiv pentru stationarea noastra la ancora aici si anume cea de a doua etapa a scolii ramelor. Sapte armamente pentru cele doua barci armate de aceasta data numai de catre studentii Academiei Navale "Mircea cel Batran" isi exerseaza talentul si priceperea la rame sub conducerea maistrilor militari si a instructorilor in timp ce elevii de la Scoala Militara de Maistri Militari a Fortelor Navale "Amiral Ion Murgescu" au emotii mari pentru ca sustin, in acelasi timp, colocviul de practica marinareasca.
Imbracati in tinuta regulamentara de examen intra pe rand la careul ofiteri si se prezinta in fata celor doua comisii de examinare in fata carora trag cele doua bilete de examen. In dreapta se afla capitan-comandorul Razvan Broasca, maistrul militar principal Ionut Comuna si maistrul militar clasa a II-a Cristian Gazea, seful de echipaj, care ii chestioneaza pe subiecte ce tin de noduri marinaresti, semnale cu sifleea si soneria, lucrari de matelotaj in timp ce la masa din stanga comandorul Gabriel Duta, capitanul Flaviu Kmen si locotenentul Razvan Moga, ajutati de planurile navei, verifica cunostintele elevilor despre cunoasterea navei. 
La cald am luat si pulsul primelor rezultate si impresii imediat dupa ce interlocutorii nostri au parasit careul ofiterilor, locul unde are loc examinarea. Eleva Ioana Bota: "Am avut emotii ca la orice examen, dar totul a decurs bine si sper ca am obtinut note destul de bune. Cele mai dificile subiecte au fost cele din mecanica, pentru mine, deoarece sunt de la specializarea navigatie. Nodurile sunt usoare pentru ca le-am invatat destul de repede si zic eu ca m-am descurcat bine si la celelalte subiecte." Si elevul caporal Marius Negulescu este multumit de modul in care a decurs examenul: "Pot spune ca examenul a decurs destul de bine raportat la biletele de examen pe care le-am tras, cred ca am avut si noroc. Pe de alta parte presupun ca fiecare dintre noi pe durata acestui mars de instructie a acumulat destule notiuni din fiecare domeniu care a constituit disciplina de examen. Nu cred ca a existat un subiect mai dificil decat altul, toate au avut acelasi nivel de dificultate si cu putin interes din partea fiecaruia cred ca se poate trece foarte usor acest examen. La partea de siflee, semnale, noduri nu am avut absolut nicio problema doar la cunoasterea navei am avut mici dificultati. Sper din tot sufletul sa obtin cel putin nota 9 daca nu chiar si 10". Elevul George Grigore: "M-am descurcat destul de bine, am luat nota 8 la cunoasterea navei, 9 la marinarie si 10 la lucrarea de matelotaj. Mai dificile au fost subiectele de la cunoasterea navei". Evident nu toata lumea a obtinut notele visate dar concluziile le formuleaza pentru noi capitan-comandorul Razvan Broasca, instructor la Scoala Militara de Maistri Militari a Fortelor Navale "Amiral Ion Murgescu": "Examenul de practica a decurs in conditii bune si foarte bune, elevii s-au prezentat bine la examen cu cunostinte proaspat acumulate, destul de bine inchegate si au obtinut rezultate bune si foarte bune. Media generala la examen a fost de 8,5. Subiectele cele mai dificile pentru elevi au fost cele de la disciplinele de specialitate si cunoasterea navei, lucruri teoretice, la partea practica trebuie sa spun ca s-au descurcat mult mai bine.Sunt foarte multumit de activitatea elevilor, fapt apreciat si de comanda navei, mai ales ca dupa examen toti elevii s-au schimbat in tinuta de instructie si au iesit si au tras si o tura cu barca cu rame pe mare ca sa nu uite ca sunt marinari, totusi. Sunt o serie buna si cu aceasta ocazie vreau sa ii felicit pe absolventii scolii din acest an care miercuri au avut festivitatea de absolvire."
Miercuri dimineata ne gaseste tot ancorati, dar langa o alta insula greceasca, de data aceasta Limnos, din nordul Marii Egee. Acelasi scenariu insa de data aceasta studentii de la Academia Navala "Mircea cel Batran" sustin colocviul de practica marinareasca in timp ce elevii fac scoala ramelor. Peisajul este diferit fata de Skyros, suntem mai departe de tarm, la aproximativ cinci mile, insula este lipsita de munti dar in esenta programul pentru cadeti este acelasi, doar rolurile s-au inversat. Acum este randul studentilor sa aiba emotii. "Am sustinut azi colocviul de practica, am fost pregatiti in toate aceste luni prin carturile la motoare, eu fiind la specialitatea electromecanici, si nu a fost dificil, in schimb subiectele legate de noduri si siflee au fost ceva diferit. Pe tot parcursul marsului instructorii au foarte implicati in pregatirea noastra si asta s-a vazut si la examen", aflam de la maistrul student Catalin Pagu. Daca tot am amintit de electromecanici, sa aflam si punctul de vedere al capitanului Flaviu Kmen, membru in comisia de examinare si instructor superior de la Academia Navala "Mircea cel Batran" pentru acest mars de instructie si fost sef mecanic al navei: "Ca o prima impresie, am constatat foarte multa tensiune, elevii si studentii au fost putin agitati, este ziua in care trebuie sa ne spuna ei despre nava, pana acum, timp de trei luni de zile am incercat sa le spunem noi, pana acum ei au pus intrebari acum este momentul in care noi suntem obligati sa le punem intrebari, sa vedem ce au reusit sa acumuleze in aceasta perioada de timp pentru a deveni tineri lupi de mare. Cel mai dificil pentru ei este orientarea pe nava, incerc sa ii invat sa coreleze intre o schema, un plan si lucrul practic, sa-si dezvolte aceasta abilitate de a transpune pe hartie ceea ce vad cu ochii lor la bordul navei. Personal ma declar multumit, acest mars de trei luni de zile a avut efectul scontat, am incercat sa-i "plimb" mult pe nava pentru ca cel mai important lucru pentru un viitor marinar este sa cunoasca echipamentele si nava in sine, aceasta este prima grija a oricarui marinar. Din punctul meu de vedere cred ca usor mai bine s-au comportat studentii, dar toti s-au implicat foarte mult in insusirea si dezvoltarea acestor cunostinte. Evident ca sunt subiectiv, dar eu cred ca mecanicii sunt intotdeauna mai aproape de sufletul meu decat puntistii, imi plac mai mult si cu siguranta eu cred ca mecanicii se misca mai bine."
"Intr-un fel colocviul de azi a fost o provocare deoarece ne-a pus la incercare toate abilitatile pe care le-am dobandit in acest mars de instructie, de la practica marinareasca in sine, noduri, semnale cu soneria pana la specialitatea fiecaruia. Eu sunt la navigatie, deci am avut parte de navigatie astronomica astazi, navigatie costiera, diferite regulamente de navigatie. De asemenea am avut parte de intrebari legate de cunoasterea navei, a fost o proba foarte interesanta. Totusi, cel mai greu a fost la disciplina de specialitate", ne-a declarat studentul caporal Dragos Dragan dupa examen. "Am avut emotii - completeaza si student caporal Bianca Agache - eram pregatita, doar ca este altceva atunci cand esti in fata instructorului sau a profesorului. Cel mai greu mi-a fost la materia de specialitate, acolo unde sunt mai multe date si informatii despre navigatie, nave, semnale. Am avut timp sa invatam, mai mult, cu doua zile inainte, chiar am avut timp special la dispozitie sa repetam. In general, consider ca a fost un mars lejer, dar si aglomerat in acelasi timp, am avut destule activitati". Studentul caporal Sabin Lazar: "Am fost foarte emotionat inainte de examen, ca la orice examen de fapt. Acum m-am linistit pentru ca am terminat, am vazut ca nu a fost atat de greu pe cat am crezut, m-am pregatit destul de mult inainte si cred ca din aceasta cauza m-am descurcat destul de bine la examen. Nu a fost dificil mai ales ca fiind pe nava de trei luni am invatat cam tot ceea ce ne-a picat la examen si nu cred ca cineva o sa aiba probleme la acest colocviu.
Dupa ce ati citit impresiile studentilor sa vedem acum ce punct de vedere are si comandorul Gabriel Duta, seful practicii de la bord: "Au fost doua zile intense, mai ales pentru elevi si studenti, si apreciez ca s-au pregatit in vederea sustinerii acestui colocviu de practica. Am verificat deprinderile practice cu precadere, de asemenea si cele teoretice, obligatorii pentru indeplinirea obiectivelor de instruire. Acum, la evaluare, am observat un nivel bun de pregatire, ceea ce am avut de spus si transmis pare ca s-a "prins", a "incoltit" in mintea acestor tineri marinari, eu sunt multumit, sper ca si comandantul Academiei Navale "Mircea cel Batran" si cel al Scolii Militare de Maistri Militari a Fortelor Navale "Amiral Ion Murgescu" sa aprecieze ca pe un rezultat bun acest stagiu de practica la bordul N.S. Mircea. Categoric acest stagiu si evaluarea de la final pot fi imbunatatite, ar fi o aroganta din partea noastra sa consideram ca am atins un nivel de instruire si evaluare foarte bun, am identificat cateva lectii pe durata acestui mars, am descoperit de exemplu ca ar fi trebuit sa introducem studentii in carturi la comanda de navigatie mai devreme, ceea ce cu siguranta vom face in marsurile viitoare. Sunt elemente precise care vor constitui bagajul nostru de lectii invatate pentru marsurile urmatoare".
Scoala ramelor, etapa a doua, aici in Marea Egee, langa doua insule superbe, le-a placut tuturor cadetilor, chiar daca unii dintre ei au mai avut ocazia sa se afle intr-o barca cu rame. "A fost ceva mai placut decat in prima etapa a scolii ramelor din arhipeleagul maltez deoarece a fost mai aproape de tarm aici langa Skyros, am putut sa ne apropiem, sa vedem insula mai de aproape. Ne-am continuat pregatirea pe care am inceput-o la Statiunea de Pregatire Marinareasca de la Palazu, eu personal am mai avut ocazia sa exersez si la Varna la tabara lor de instructie si din acest punct de vedere pot spune ca a fost o continuare placuta a experientei mele. Toti colegii mei au avut parte cel putin de o astfel de iesire pe lac cu barca la Palazu deci stiau in mare despre ce este vorba dar sa fii in mijlocul marii cred ca a fost o experienta interesanta, am avut parte si de valuri, de curenti, deci a fost o provocare pentru toata lumea, mai ales la intoarcere impotriva curentului dar cred ca le-a placut tuturor", ne spune studentul caporal Dragos Dragan. "Chiar mi-a placut la scoala ramelor - aflam si de la studentul Bianca Agache - a fost o experienta, mai ales ca am fost intr-un armament al barcii impreuna cu cadetii straini care aveau alt stil decat al nostru, dar ne-am inteles bine si totul a decurs normal".
Joi deja treceam inapoi prin Stramtoarea Dardanele si Marea Marmara. N.S. "Mircea" parcurgea, pentru a cata oara, stramtorile turcesti in drum spre casa in timp ce pe puntile exterioare cadetii bricuiau, poate pentru ultima data in acest mars, in buna traditie a apei de mare, nisip si bucatii de tenda. Si, ca un ultim detaliu de remeber istoric, cu o seara inainte, pe cand stateam la ancora langa insula turceasca Bozcada, am incercat sa refac fotografiile de la primul mars de instructie din 1939 cu echipajul, ofiterii, maistrii militari sau cadetii in varianta din 2019, alb-negru sau color, in acelasi loc de pe puntea duneta, cu mici variatii cerute de pozitia soarelui. Ceea ce a iesit puteti aprecia dumneavoastra in aceasta corespondenta si cea viitoare. Cu siguranta vor ramane printre cele mai valoroase amintiri din acest mars istoric.
Text si foto: Bogdan Dinu


La cald am luat si pulsul primelor rezultate si impresii imediat dupa ce interlocutorii nostri au parasit careul ofiterilor, locul unde are loc examinarea. Eleva Ioana Bota: "Am avut emotii ca la orice examen, dar totul a decurs bine si sper ca am obtinut note destul de bune. Cele mai dificile subiecte au fost cele din mecanica, pentru mine, deoarece sunt de la specializarea navigatie. Nodurile sunt usoare pentru ca le-am invatat destul de repede si zic eu ca m-am descurcat bine si la celelalte subiecte." Si elevul caporal Marius Negulescu este multumit de modul in care a decurs examenul: "Pot spune ca examenul a decurs destul de bine raportat la biletele de examen pe care le-am tras, cred ca am avut si noroc. Pe de alta parte presupun ca fiecare dintre noi pe durata acestui mars de instructie a acumulat destule notiuni din fiecare domeniu care a constituit disciplina de examen. Nu cred ca a existat un subiect mai dificil decat altul, toate au avut acelasi nivel de dificultate si cu putin interes din partea fiecaruia cred ca se poate trece foarte usor acest examen. La partea de siflee, semnale, noduri nu am avut absolut nicio problema doar la cunoasterea navei am avut mici dificultati. Sper din tot sufletul sa obtin cel putin nota 9 daca nu chiar si 10". Elevul George Grigore: "M-am descurcat destul de bine, am luat nota 8 la cunoasterea navei, 9 la marinarie si 10 la lucrarea de matelotaj. Mai dificile au fost subiectele de la cunoasterea navei". Evident nu toata lumea a obtinut notele visate dar concluziile le formuleaza pentru noi capitan-comandorul Razvan Broasca, instructor la Scoala Militara de Maistri Militari a Fortelor Navale "Amiral Ion Murgescu": "Examenul de practica a decurs in conditii bune si foarte bune, elevii s-au prezentat bine la examen cu cunostinte proaspat acumulate, destul de bine inchegate si au obtinut rezultate bune si foarte bune. Media generala la examen a fost de 8,5. Subiectele cele mai dificile pentru elevi au fost cele de la disciplinele de specialitate si cunoasterea navei, lucruri teoretice, la partea practica trebuie sa spun ca s-au descurcat mult mai bine.Sunt foarte multumit de activitatea elevilor, fapt apreciat si de comanda navei, mai ales ca dupa examen toti elevii s-au schimbat in tinuta de instructie si au iesit si au tras si o tura cu barca cu rame pe mare ca sa nu uite ca sunt marinari, totusi. Sunt o serie buna si cu aceasta ocazie vreau sa ii felicit pe absolventii scolii din acest an care miercuri au avut festivitatea de absolvire."

Miercuri dimineata ne gaseste tot ancorati, dar langa o alta insula greceasca, de data aceasta Limnos, din nordul Marii Egee. Acelasi scenariu insa de data aceasta studentii de la Academia Navala "Mircea cel Batran" sustin colocviul de practica marinareasca in timp ce elevii fac scoala ramelor. Peisajul este diferit fata de Skyros, suntem mai departe de tarm, la aproximativ cinci mile, insula este lipsita de munti dar in esenta programul pentru cadeti este acelasi, doar rolurile s-au inversat. Acum este randul studentilor sa aiba emotii. "Am sustinut azi colocviul de practica, am fost pregatiti in toate aceste luni prin carturile la motoare, eu fiind la specialitatea electromecanici, si nu a fost dificil, in schimb subiectele legate de noduri si siflee au fost ceva diferit. Pe tot parcursul marsului instructorii au foarte implicati in pregatirea noastra si asta s-a vazut si la examen", aflam de la maistrul student Catalin Pagu. Daca tot am amintit de electromecanici, sa aflam si punctul de vedere al capitanului Flaviu Kmen, membru in comisia de examinare si instructor superior de la Academia Navala "Mircea cel Batran" pentru acest mars de instructie si fost sef mecanic al navei: "Ca o prima impresie, am constatat foarte multa tensiune, elevii si studentii au fost putin agitati, este ziua in care trebuie sa ne spuna ei despre nava, pana acum, timp de trei luni de zile am incercat sa le spunem noi, pana acum ei au pus intrebari acum este momentul in care noi suntem obligati sa le punem intrebari, sa vedem ce au reusit sa acumuleze in aceasta perioada de timp pentru a deveni tineri lupi de mare. Cel mai dificil pentru ei este orientarea pe nava, incerc sa ii invat sa coreleze intre o schema, un plan si lucrul practic, sa-si dezvolte aceasta abilitate de a transpune pe hartie ceea ce vad cu ochii lor la bordul navei. Personal ma declar multumit, acest mars de trei luni de zile a avut efectul scontat, am incercat sa-i "plimb" mult pe nava pentru ca cel mai important lucru pentru un viitor marinar este sa cunoasca echipamentele si nava in sine, aceasta este prima grija a oricarui marinar. Din punctul meu de vedere cred ca usor mai bine s-au comportat studentii, dar toti s-au implicat foarte mult in insusirea si dezvoltarea acestor cunostinte. Evident ca sunt subiectiv, dar eu cred ca mecanicii sunt intotdeauna mai aproape de sufletul meu decat puntistii, imi plac mai mult si cu siguranta eu cred ca mecanicii se misca mai bine."

"Intr-un fel colocviul de azi a fost o provocare deoarece ne-a pus la incercare toate abilitatile pe care le-am dobandit in acest mars de instructie, de la practica marinareasca in sine, noduri, semnale cu soneria pana la specialitatea fiecaruia. Eu sunt la navigatie, deci am avut parte de navigatie astronomica astazi, navigatie costiera, diferite regulamente de navigatie. De asemenea am avut parte de intrebari legate de cunoasterea navei, a fost o proba foarte interesanta. Totusi, cel mai greu a fost la disciplina de specialitate", ne-a declarat studentul caporal Dragos Dragan dupa examen. "Am avut emotii - completeaza si student caporal Bianca Agache - eram pregatita, doar ca este altceva atunci cand esti in fata instructorului sau a profesorului. Cel mai greu mi-a fost la materia de specialitate, acolo unde sunt mai multe date si informatii despre navigatie, nave, semnale. Am avut timp sa invatam, mai mult, cu doua zile inainte, chiar am avut timp special la dispozitie sa repetam. In general, consider ca a fost un mars lejer, dar si aglomerat in acelasi timp, am avut destule activitati". Studentul caporal Sabin Lazar: "Am fost foarte emotionat inainte de examen, ca la orice examen de fapt. Acum m-am linistit pentru ca am terminat, am vazut ca nu a fost atat de greu pe cat am crezut, m-am pregatit destul de mult inainte si cred ca din aceasta cauza m-am descurcat destul de bine la examen. Nu a fost dificil mai ales ca fiind pe nava de trei luni am invatat cam tot ceea ce ne-a picat la examen si nu cred ca cineva o sa aiba probleme la acest colocviu.

Dupa ce ati citit impresiile studentilor sa vedem acum ce punct de vedere are si comandorul Gabriel Duta, seful practicii de la bord: "Au fost doua zile intense, mai ales pentru elevi si studenti, si apreciez ca s-au pregatit in vederea sustinerii acestui colocviu de practica. Am verificat deprinderile practice cu precadere, de asemenea si cele teoretice, obligatorii pentru indeplinirea obiectivelor de instruire. Acum, la evaluare, am observat un nivel bun de pregatire, ceea ce am avut de spus si transmis pare ca s-a "prins", a "incoltit" in mintea acestor tineri marinari, eu sunt multumit, sper ca si comandantul Academiei Navale "Mircea cel Batran" si cel al Scolii Militare de Maistri Militari a Fortelor Navale "Amiral Ion Murgescu" sa aprecieze ca pe un rezultat bun acest stagiu de practica la bordul N.S. Mircea. Categoric acest stagiu si evaluarea de la final pot fi imbunatatite, ar fi o aroganta din partea noastra sa consideram ca am atins un nivel de instruire si evaluare foarte bun, am identificat cateva lectii pe durata acestui mars, am descoperit de exemplu ca ar fi trebuit sa introducem studentii in carturi la comanda de navigatie mai devreme, ceea ce cu siguranta vom face in marsurile viitoare. Sunt elemente precise care vor constitui bagajul nostru de lectii invatate pentru marsurile urmatoare".
Scoala ramelor, etapa a doua, aici in Marea Egee, langa doua insule superbe, le-a placut tuturor cadetilor, chiar daca unii dintre ei au mai avut ocazia sa se afle intr-o barca cu rame. "A fost ceva mai placut decat in prima etapa a scolii ramelor din arhipeleagul maltez deoarece a fost mai aproape de tarm aici langa Skyros, am putut sa ne apropiem, sa vedem insula mai de aproape. Ne-am continuat pregatirea pe care am inceput-o la Statiunea de Pregatire Marinareasca de la Palazu, eu personal am mai avut ocazia sa exersez si la Varna la tabara lor de instructie si din acest punct de vedere pot spune ca a fost o continuare placuta a experientei mele. Toti colegii mei au avut parte cel putin de o astfel de iesire pe lac cu barca la Palazu deci stiau in mare despre ce este vorba dar sa fii in mijlocul marii cred ca a fost o experienta interesanta, am avut parte si de valuri, de curenti, deci a fost o provocare pentru toata lumea, mai ales la intoarcere impotriva curentului dar cred ca le-a placut tuturor", ne spune studentul caporal Dragos Dragan. "Chiar mi-a placut la scoala ramelor - aflam si de la studentul Bianca Agache - a fost o experienta, mai ales ca am fost intr-un armament al barcii impreuna cu cadetii straini care aveau alt stil decat al nostru, dar ne-am inteles bine si totul a decurs normal".
Joi deja treceam inapoi prin Stramtoarea Dardanele si Marea Marmara. N.S. "Mircea" parcurgea, pentru a cata oara, stramtorile turcesti in drum spre casa in timp ce pe puntile exterioare cadetii bricuiau, poate pentru ultima data in acest mars, in buna traditie a apei de mare, nisip si bucatii de tenda. Si, ca un ultim detaliu de remeber istoric, cu o seara inainte, pe cand stateam la ancora langa insula turceasca Bozcada, am incercat sa refac fotografiile de la primul mars de instructie din 1939 cu echipajul, ofiterii, maistrii militari sau cadetii in varianta din 2019, alb-negru sau color, in acelasi loc de pe puntea duneta, cu mici variatii cerute de pozitia soarelui. Ceea ce a iesit puteti aprecia dumneavoastra in aceasta corespondenta si cea viitoare. Cu siguranta vor ramane printre cele mai valoroase amintiri din acest mars istoric.
Text si foto: Bogdan Dinu