Colaborarea cu liderii afgani reprezinta cheia succesului acțiunilor Vulturilor Carpaților

  Afganistan - un loc în care pericolul pândește la tot pasul. Un tărâm unde deșertul, pe alocuri roșiatic, se îmbină cu verdele crud al culturilor de grâu. O țară în care cel mai mult te impresionează copii. În Baza Aeriană Militară din Kandahar, agitația este continuă. Elicopterele survolează zona, unii militari pleacă în patrule, alții se pregătesc pentru o nouă misiune.

  Militarii Companiei 1 Panthers suntcei care se pregătesc acum, cei pe care îi vom însoți astăzi în misiunea lor ce presupune desfășurarea unor activități de angajare a liderilor locali (KLE - Key Leader Engagement) din localitățile aflate în aria de responsabilitate. În discuțiile avute cu aceștia se va încerca identificarea problemelor cu care afganii se confruntă în momentul de față, cât și modalitățile prin care „Vulturii Carpaților” i-ar putea ajuta.

              Vânătorii de munte musceleni știu foarte bine ce au de făcut, își pregătesc cu grijă echipamentele și tehnica, verifică ultimele detalii despre traseu, iau cunoștință despre ultimele informaţii din arie și primesc binecuvântarea de la preotul batalionului.

              De fiecare dată înainte de plecarea în misiune mă asigur că am maximul de informații posibile, pentru a le furniza oamenilor mei și a-mi da încrederea că vom executa misiunea în condițiile cele mai bune. De asemenea, fiecare militar are sarcini precise și concrete. Militarul care a pus piciorul pe trapa MRAP-ului trebuie să știe foarte bine ce are de făcut. Neclaritățile se lămuresc înainte de plecarea în misiune, ne-a transmis locotenentul Florin Siminiuc.

              Ieşim din bază şi ne îndreptăm cu precauţie către Molla Kuchi districtul Dand. Aici comandantul batalionului, locotenent-colonel Ionuț Ilinca, însoțit de comandantul Combined Task Force, locotenent-colonel(US) Troy Mills, vor angaja liderii comunității locale pentru identificarea problemelor de securitate, cât și cele sociale și economice cu care aceștia se confruntă.

              Întâlnirile cu liderii locali din zonă sunt foarte importante pentru succesul misiunii. Diplomația militarilor Batalionului de Protecția Forței ”Vulturii Carpaților” le oferă civililor afgani  încrederea că românii sunt aici pentru a-i ajuta și sprijini.

  În astfel de misiuni, barierele de comunicare sunt depăşite deseori atât cu ajutorul interpretului afgan, cât şi prin metode originale adaptate condiţiilor concrete. Militarii români sunt apreciați de către liderii afgani pentru utilizarea în conversație a unor cuvinte-cheie în limba afgană (pashto), lucru care duce la câştigarea încrederii și uneori chiar la protejarea vieţii.

  Construirea relațiilor cu populația afgană până la pragul de eficiență dorit necesită implicare și influență, iar pentru asta este nevoie de timp pentru înțelegerea clară a contextului cultural. Modelele și metodele de comunicare sunt esențiale pentru obținerea succesului în misiunile viitoare.

              Ajunși în localitatesuntem întâmpinați de copiii afgani. Militarii români sunt de fiecare dată impresionați de copii cărora le împart cu drag, ori de câte ori au ocazia, apă și dulciuri din rația lor zilnică.  În localitate sunt foarte mulți copii, care vin în întâmpinare militarilor români atunci când îi văd. Se apropie de noi pentru că știu că vor primi ceva bun, un suc, apă sau dulciuri.

              La un ceai tradițional, liderii afgani au avut răgazul să le spună celor din forța de coaliție,  ce greutăți întâmpină în a-și duce traiul și a le oferi copiilor cele de trebuință, mulțumindu-le militarilor pentru ceea ce au făcut pentru ei.

              S-au purtat discuții privind securitatea din regiune, liderii locali declarându-se mulțumiți de activitatea forțelor românești în regiune, aceștia precizând că situația de securitate s-a îmbunătățit în ultimii ani. Faptul că micuții afgani se pot deplasa în siguranță de acasă către școală a condus la o creștere a numărului de copii care frecventează școala, un lucru îmbucurător pentru orice comunitate, deoarece prin educație se poate schimba mentalitatea unui popor.

              Astfel de misiuni creează numeroase oportunități spre câștigarea încrederii fiecărui membru al comunității. Pentru a-i convinge despre bunele tale intenții, ai nevoie de diplomație și de mult tact, într-o lume cu obiceiuri și cutume diferite. Aici se poate afla despre existența activităților insurgente în interiorul comunităților locale, unde militarii din forțele coaliției internaționale desfășoară acțiuni militare. Prin astfel de misiuni, pe care militarii români le desfășoară în comun cu membrii forțelor de securitate naționale afgane, se contribuie la creșterea încrederii populației locale în acțiunile desfășurate de forțele coaliției și, de asemenea, sporește și legitimitatea acțiunilor reprezentanților Guvernului Republicii Islamice a Afganistanului, asigurând, astfel, un pas important în trecerea de la o societate măcinată de conflicte la o societate liberă și democrată.

  Seara nu întârzie să apară, iar noi ne pregătim de încheierea misiunii. Ne îmbarcăm şi pornim către bază. La intrarea în campul românesc ne întâlnim cu o altă patrulă care plecă în misiune. Asigurăm astfel o prezenţă permanentă în aria de responsabilitate. Militarii Batalionului de Protecția Forței ”Vulturii Carpaților” au ajuns deja la jumătatea misiunii.

              Cu mintea ageră şi atenția distributivă, cu gândul la următoarea mişcare, ca într-un joc de şah, cu capacitatea de previziune folosită la maxim, Vulturii Carpaților își fac pe deplin datoria de a menţine un climat de securitate stabil în provincia Kandahar

   

  Foto: Iulian Cadulencu