Reuniunea „Iniţiativa Bucharest 9” în formatul miniștrilor apărării

  Întâlnirea ministrului apărării naționale cu asistentul secretarului american al apărării pe probleme de securitate internațională

  Ministrul apărării naţionale, Mihai Fifor, a avut marți, 12 martie, o întrevedere cu asistentul secretarului american al apărării pe probleme de securitate internaţională, Robert Karem, prezent la Bucureşti cu prilejul Reuniunii miniştrilor apărării în format B9.

  Cu ocazia întâlnirii a fost evidenţiat nivelul excelent al cooperării bilaterale, în cadrul conferit de Parteneriatul Strategic româno-american, ambele părţi reiterând cu această ocazie necesitatea consolidării şi dezvoltării acestuia, în condiţiile unui mediu de securitate cu valenţe sporite de impredictibilitate.

  În cadrul discuţiilor, au fost abordate, în mod particular, aspecte privind evoluţiile de securitate din regiunea extinsă a Mării Negre, ca fundament al menţinerii ritmului susţinut al eforturilor de adaptare a posturii NATO de descurajare şi apărare pe întreg flancul estic al Alianţei Nord-Atlantice, în complementaritate cu o abordare cuprinzătoare şi continuarea contribuţiilor la asigurarea securităţii globale, în special din perspectiva sprijinului pentru lupta împotriva terorismului. În acest context, părţile au apreciat că actualul cadru al cooperării bilaterale oferă oportunităţi sporite pentru implementarea tuturor acestor obiective.

  Totodată, ministrul Fifor a reiterat angajamentele asumate de către autorităţile de la Bucureşti pe linia alocării resurselor necesare pentru apărare, precum şi pentru continuarea programelor de achiziţii de echipament, atât cele aflate în derulare, cât şi cele de perspectivă, România continuând să fie un Aliat credibil în regiune.

  În context, a fost evidenţiată utilitatea valorificării formatelor regionale de tip B9, care oferă oportunităţi sporite atât pentru consultările bilaterale, cât şi pentru armonizarea poziţiilor naţionale în format multilateral, contribuind la procesul Aliat de cristalizare a deciziilor politice în perspectiva Summit-ului NATO din luna iulie 2018.

   

  Întâlnirea ministrului apărării naţionale cu locțiitorul Comandantului Suprem al Forțelor Aliate din Europa

  În marja Reuniunii B9 la nivel de miniștri ai apărării organizată la București, în perioada 12-14 martie, și co-prezidată de miniștrii apărării român și polon, ministrul apărării naționale, Mihai Fifor, a avut marți, 13 martie, o întrevedere cu locțiitorul Comandantului Suprem al Forțelor Aliate din Europa, general Sir James Everard.

  Agenda discuţiilor a inclus subiecte de actualitate ale Alianței Nord-Atlantice, cu accent pe eforturile curente pe palierul descurajării și apărării, al reformei Structurii de Comandă a NATO și al proiectării stabilității, inclusiv în perspectiva Summit-ului Alianței din luna iulie, de la Bruxelles.

   

  Ministrul Fifor a exprimat aprecierea pentru sprijinul Comandamentului Suprem al Forțelor Aliate din Europa în implementarea măsurilor aferente prezenței avansate dedicată segmentului sudic al flancului aliat estic, punctând eforturile întreprinse la nivel național pe această linie - nivelul de maturitate atins de Brigada multinațională de la Craiova și stadiul operaționalizării Cadrului multinațional de instruire intensificată la nivel întrunit/CJET.

  Pe palierul proiectării stabilității, ministrul român a exprimat sprijinul țării noastre pentru eforturile NATO, concretizat prin menținerea contribuției României la misiunea Resolute Support din Afganistan, eficientizarea Cadrului pentru Sud și stabilizarea Irakului prin participarea țării noastre la Coaliția Globală anti-DAESH. În context, a fost evidențiată importanța menținerii abordării omnidirecționale în acordarea sprijinului aliat atât partenerilor estici, cât și sudici.

   

  Întalnire bilaterală între miniștrii român și polonez ai apărării

   

   

   

  Sesiunea de lucru I. Provocări de securitate. Răspunsuri adaptate

   

   

  Sesiunea de lucru II. Țările B9 de la Summitul de la Varșovia la Summitul de la Bruxelles - implementarea deciziilor și rezultate finale

   
   
  Sesiunea de lucru III. Interoperabilitatea și mobilitatea forțelor pe flancul Estic
   

   

   

   
  Întâlnirea ministrului apărării naţionale cu asistentul Secretarului General al NATO

  În contextul Reuniunii B9 la nivel de miniștri ai apărării organizată în România, ministrul apărării naționale, Mihai Fifor, a avut marți, 13 martie, o întrevedere cu asistentul Secretarului General al NATO pentru politica de apărare și planificare, Heinrich Brauss.

  Cei doi oficiali au discutat subiecte de actualitate de pe agenda NATO, cu accent pe postura aliată de descurajare și apărare, reforma Structurii de Comandă a NATO, proiectarea stabilității, inclusiv în perspectiva Summitului NATO din luna iulie de la Bruxelles. Prezența lui Heinrich Brauss, reprezentant al Secretariatului Internațional NATO, la Reuniunea B9 din aceste zile este, alături de cea a reprezentantului SHAPE, locțiitorul Comandantului Suprem al Forțelor Aliate din Europa / DSACEUR, Sir James Everard, o dovadă solidă a angajamentului Alianței Nord-Atlantice pentru consolidarea flancului estic aliat.


  Ministrul Fifor a exprimat apreciere pentru sprijinul acordat în implementarea măsurilor aferente prezenței avansate dedicate segmentului sudic al flancului aliat estic, punctând eforturile întreprinse la nivel național pe această linie și a discutat, de asemenea, pe marginea adaptării Structurii de Comandă a NATO, al cărei model a fost aprobat la ministeriala aliată a apărării din 14-15 februarie 2018.

  Cei doi oficiali au avut, de asemenea, un schimb de opinii cu privire la așteptările pentru Summit-ul NATO din iulie, o reuniune încărcată de simbolism, având în vedere că se va desfăşura în noul sediu al Alianţei de la Bruxelles. Summit-ul va reprezenta o oportunitate pentru evaluarea progresului în ceea ce priveşte implementarea deciziilor adoptate la reuniunile la cel mai înalt nivel din Ţara Galilor (2014), Varşovia (2016) şi Bruxelles (2017), cât şi pentru adoptarea unor măsuri de impact privind adaptarea pe termen lung a NATO, spre a răspunde provocărilor complexe ale mediului de securitate.

   

  Reuniunea miniștrilor apărării în formatul B9 - „Bucharest 9”, de la Bucureşti

  „Suntem, la nivel aliat, în plin proces de pregătire a viitorului Summit. Astăzi, prezenţa aliată avansată este materializată pe întregul Flanc Estic al Alianţei, atât în partea de nord-est, arealul baltic, cât şi în partea de sud-est, pe teritoriul naţional şi la Marea Neagră. Continuăm să ne focalizăm major asupra implementării sale şi, în acest context, aşteptăm în iulie decizii importante cu relevanţă pentru postura de apărare şi descurajare aliată”. Afirmaţia îi aparţine ministrului român al apărării, Mihai Fifor, și a fost susţinută la Reuniunea „B9”, alături de omologii aliaţi reprezentând țările participante la Inițiativa „Bucharest 9” şi reprezentaţii SUA şi NATO, ca observatori, activitate ce s-a desfăşurat astăzi, 13 martie, la Palatul Parlamentului. 

  În deschiderea lucrărilor, ministrul Mihai Fifor a declarat că „este momentul maximizării rolului de descurajare a mijloacelor de apărare pe care le avem la dispoziţie şi apreciem că acest aspect trebuie să se regăsească în cadrul viziunii strategice a Alianţei Nord-Atlantice pe termen mediu şi lung. Aceasta înseamnă, în fapt, continuarea eforturilor de adaptare a posturii NATO de descurajare şi apărare la realităţile strategice curente”. 

  Sesiunile de lucru ale ministerialei în format B9 au adus în atenţia delegaţiilor teme precum procesul de adaptare a structurii de comandă a NATO, riscurile și amenințările provenind din vecinătatea estică a Alianței, consolidarea relaţiei dintre NATO şi UE, modalități de consolidare a cooperării între statele aliate inclusiv prin asigurarea complementarității cu alte formate regionale, precum Inițiativa europeană în domeniul apărării/EDI, respectiv Inițiativa celor Trei Mări.

  În cadrul primei sesiuni de lucru, au fost evaluate arhitectura de securitate pe întregul flanc estic şi modalităţi concrete prin care se pot formula răspunsuri adaptate în cadrul aliat. Cea de-a doua sesiune s-a axat pe stadiul implementării deciziilor aliate de la Varşovia pe linia prezenţei înaintate, precum şi aşteptările privind Summit-ul NATO din 2018, iar în cea de a treia sesiune au fost abordate aspecte referitoare la interoperabilitatea și mobilitatea forțelor pe flancul estic.

  Miniştrii apărării şi reprezentanţii SUA şi NATO prezenţi la reuniunea B9 au subliniat nevoia de coerenţă pe flancul estic şi unitate a statelor din această regiune în faţa ameninţărilor la adresa securităţii şi stabilităţii. În context, ministrul Mihai Fifor a punctat importanţa coerenţei de ansamblu a posturii de descurajare şi apărare, în cadrul mai larg al necesităţii consolidării profilului regiunii Mării Negre la nivel aliat. De asemenea, oficialii prezenţi au avut un schimb de opinii asupra politicii aliate pe subiectul Rusia, punctând importanţa unităţii aliate în ceea ce priveşte relaţia dintre NATO şi Rusia. Totodată, au fost dezbătute aspecte privind consolidarea interoperabilității forțelor aliaților în formatul de cooperare B9 cu cele ale SUA, creșterea mobilității trupelor pe flancul estic, precum și referitoare la o abordare comună în domeniul consolidării cooperării dintre NATO și Uniunea Europeană. 

  În cadrul conferinţei de presă comune susţinută de miniştrii apărării român şi polonez, ambii oficiali au reconfirmat faptul că această reuniune aduce o “contribuţie semnificativă la conturarea viziunii privind viitoarele dezvoltări la nivelul securităţii şi apărării, în acord cu eforturile comune în ceea ce priveşte procesul de adaptare al Alianţei Nord-Atlantice”.

  În programul reuniunii B9 au fost prevăzute întâlniri cu Preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, şi cu Preşedintele Senatului României, Călin Popescu Tăriceanu, în cadrul cărora preşedinţii celor două camere au transmis un mesaj de susţinere pentru discutarea problematicilor de securitate şi apărare de pe flancul estic, în formatul B9, în vederea asigurării coerenţei, precum şi importanţa apartenenţei la NATO şi parteneriatului strategic cu SUA.

  Cu prilejul reuniunii B9, Preşedintele României, Klaus Werner Iohannis, a avut, la Palatul Cotroceni, o întrevedere cu oficialii prezenţi la Bucureşti. Agenda de discuţii s-a axat cu precădere asupra pregătirii Summit-ului NATO din iulie. În acest context, au fost subliniate necesitatea continuării eforturilor comune pentru asigurarea unităţii aliaţilor estici în faţa ameninţărilor, nevoia de proiectare a stabilităţii în vecinătăţile imediate ale NATO, importanţa prezenţei SUA pe flancul estic ca dovadă a angajamentul ferm faţă de stabilitatea regiunii, precum şi nevoia de dezvoltare a relaţiei transatlantice în vederea asigurării securităţii întregii Alianţe.

  În cadrul prânzului de lucru găzduit de Guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, oficialii din statele B9, SUA şi NATO au avut prilejul de a discuta oportunităţi viitoare de dezvoltare a cooperării în cadrul acestui format B9, în vederea asigurării unităţii pe flancul estic.

  Cu prilejul reuniunii B9, ministrul Mihai Fifor a avut discuţii bilaterale cu omologul polonez, Mariusz Blaszczak, în vederea coordonării în perioada următoare pe aspecte concrete ale cooperării dintre România şi Polonia, dar şi în cadrul aliat, în vederea pregătirilor deciziilor ce urmează a fi luate de şefii de stat şi guvern la Summit-ul NATO din iulie. 

  * * *

  Iniţiativa „Bucharest 9” a fost lansată de România, în parteneriat cu autorităţile de la Varşovia, în anul 2014, ca platformă pentru aprofundarea dialogului şi consultărilor între nouă aliaţi: Bulgaria, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia şi Ungaria.