Deschidem porțile prieteniei

  • Sharebar

În perioada 29.11-02.12.2017, Colegiul Național Militar ,,Mihai Viteazul” din Alba Iulia a găzduit prima întâlnire intitulată ,,Deschidem porțile prieteniei”  din cadrul Proiectului de parteneriat educațional „Comori ale spiritualității românești” coordonat de doamna profesor Maria Miron de la Colegiul Național ,,Mihai Viteazul” din București, implicând 170 de elevi și 35 de cadre didactice și militare din 13 colegii naționale, colegii militare și seminarii teologice din toată țara - o inițiativă demnă de toată admirația tuturor, model pentru toți dascălii din școlile românești.

 Motivația implementării acestui proiect a fost nevoia de a răspunde la întrebarea tinerei generații Cum să îți iubești țara dacă nu o cunoști? ,,Conștienți că nu putem rămâne nepăsători față de viitorul acestei nații, vrem să ne unim forțele pentru a crea o generație căreia să îi stârnim interesul pentru comorile spiritualității românești, culturale, morale sau religioase”, afirmă coordonatoarea proiectului, astfel încât, prin participarea la excursii de studii, tabere, ateliere tematice, simpozioane de comunicări, elevii să descopere Dacia edenică, România pitorească, România dodoloață și să poată rosti din adâncul sufletelor lor de români ,,Pământul acesta, Iisuse Hristoase,/ E raiul în care ne-a vrut Dumnezeu”.

Întâlnirea de la Alba Iulia a fost organizată pe patru ateliere tematice: literatură, pictură (elevii au prezentat creații literare pe teme precum Războiul de Independență, Unirea, Frumusețile pământului românesc, Credința strămoșească), muzică și dramatizare (interpretări corale, Tripicul Unirii, Tulburarea apelor), mass media (workshop susținut de reprezentanți ai Trustului de presă al MApN). La finalul activităților, s-au cules și roadele concretizate în premii acordate celor mai buni elevi. Și pentru că în Cetatea Marii Uniri s-au strâns tineri din toată țara,  ne-am dat mâinile ,,să-ntindem hora mare” și ne-am rugat din suflet ,,Doamne, ocrotește-i pe români!”. Participarea comună la Festival de România în ziua de 1 Decembrie a fost prilej de bucurie, de rememorare a istoriei naționale, de descoperire a sentimentului apartenenței la neamul românesc, de mândrie națională și de trezire a conștiinței naționale.