Din mărturiile unui veteran

  • Sharebar

 

În cadrul proiectului ,,Credinţă şi Patrie”, desfăşurat în partenerit cu Cercul Militar Alba şi Arhiepiscopia Alba Iulia,  am avut onoarea de a-l vizita pe veteranul de război Gheorghe Hategan din Oarda de Jos. La aproape 95 de ani (născut în 11 martie 1923), a împărtăşit în detaliu,  celor trei elevi din Colegiul Naţional Militar ,,Mihai Viteazul”,  perioada cât a fost pe front (1 septembrie 1944 – 9 mai 1945) Amintirile din război îi sunt atât de vii şi au fost povestite cu atâta exactitate, încât am spune că s-au întâmplat ieri.

De copil i-a plăcut uniforma şi armata, astfel că, la 22 mai 1944 a primit ordin de cătănie şi a fost repartizat la Batalionul 2 Pontonieri din Alba Iulia. Pe front a fost genist, mărturisirile dumnealui au fost însoţite de fotografii din timpul războiului, dar şi de lacrimi. A fost părtaş la măcelul de la Iernut, apoi la evenimentele de la Carei şi a ajuns până în munţii Tatra. Chiar dacă l-a marcat profund experienţa de pe front şi suspină cu greu când îşi aduce aminte de episoadele dureroase, nu şi-a pierdut simţul umorului, povestindu-le elevilor câteva întămplări amuzante trăite alături de camarazii săi.


După ce s-a întors de pe front şi-a clădit o viaţă frumoasă. Astăzi, este un veteran foarte activ, se bucură de familie, de natură şi de fiecare zi binecuvântată de Dumnezeu.