ACASĂ LA VETERANII DE RĂZBOI În perioada 22-26 aprilie a.c., Brigada 15 Mecanizată „Podu Înalt” și Centrul Militar...

  Publicat pe 27.04.2018 07:42

  ACASĂ LA VETERANII DE RĂZBOI

  În perioada 22-26 aprilie a.c., Brigada 15 Mecanizată „Podu Înalt” și Centrul Militar Zonal Iași au întreprins o serie de activități premergătoare Zilei Veteranilor de Război, sărbătorită pe 29 aprilie.

  Astfel, în cadrul programului „Acasă la veterani”, militari din cele două mari unităţi şi din structuri subordonate au mers în vizită la veterani de război din judeţele Iaşi şi Neamţ, care în acest an sărbătoresc venerabila vârstă de 100 de ani de viaţă, o aniversare cu atât mai frumoasă cu cât ne aflăm în anul Centenarului Marii Uniri.

  Luni, o delegaţie din care au făcut parte comandantul Brigăzii 15 Mecanizate, colonel Remus Bondor, şi comandantul Centrului Militar Zonal Iaşi, colonel Aurelia Tiţa, l-a vizitat pe veteranul de război colonel (rtr.) Mihai Cruceanu, din Iași, pentru a-l felicita şi a-i oferi câteva cadouri simbolice: diplome aniversare, drapelul României şi o banderolă cu inscripţia „VETERAN DE RĂZBOI 1941-1945”, iar Înaltpreasfinţia Sa Teofan, Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, i-a dăruit o icoană şi o carte de rugăciuni.

  Delegaţia Garnizoanei Iaşi a mers miercuri la alţi doi veterani de război din judeţ: locotenent (rtr.) Constantin Iosub, din comuna Tătăruși, și locotenent (rtr.) Vasile Simion, din Pașcani. Cu această ocazie, pe lângă cadourile simbolice, venerabilii veterani au primit şi tresele gradului următor, cel de căpitan în retragere.

  Tot miercuri, o delegaţie a Garnizoanei Piatra Neamţ, care i-a avut în componenţă pe comandantul Batalionului 634 Infanterie „Petrodava”, locotenent-colonel Gabriel Vrabie, pe comandantul Centrului Militar Judeţean Neamţ, locotenent-colonel Marius Dascălu, şi pe şeful Cercului Militar Piatra Neamţ, plutonier adjutant principal Vasile Vânău, l-a vizitat pe veteranul de război sergent-major (rtr) Neculai Apostol, din localitatea Cut, comuna Dumbrava Roșie, oferindu-i aceleaşi cadouri simbolice.

  Au fost momente deosebit de emoționante alături de veterani şi de familiile acestora, la evenimente participând şi oficialități locale și mulţi dintre proprii concetățeni. Noi, militarii de astăzi, am asistat cu deosebită plăcere la spectacole organizate în cinstea venerabililor ostaşi, sau pur și simplu le-am ascultat fascinați amintirile din război.

  LA MULŢI ANI!

  Foto: Lucien Covalciuc, Ciprian Popescu, Constantin Muceleniţa.

  #Romania #mapn #ForteleTerestreRomane #Divizia4Infanterie #Iasi #Brigada15Mecanizata #Bg15Mc #CentrulMilitarZonalIasi #Batalionul634Infanterie #B634I #PiatraNeamt #ZiuaVeteranilorDeRazboi #ArmataRomaniei