RESPECT EROILOR NOȘTRI Elevii militari câmpulungeni, însoțiți de comandantul colegiului, colonel dr. Romeo-Aurelian...

  Publicat pe 25.04.2018 08:55

  RESPECT EROILOR NOȘTRI

  Elevii militari câmpulungeni, însoțiți de comandantul colegiului, colonel dr. Romeo-Aurelian Popovici, au participat la ceremonia militară de comemorare a eroului aviator Vasile Niculescu, activitate organizată de primăria municipiului Rădăuți în cadrul manifestărilor dedicate Centenarului Unirii.

  Foto: Laurențiu Sbiera

  #‎România‬#mapn#ColegiulNationalMilitar”StefancelMare#CampulungMoldovenesc#elevimilitari#Actualitate#CarieraMilitara‪#‎ARinvatamant‬

  ***

  Locotenentul aviator Vasile Niculescu a efectuat la 23 noiembrie 1918 un zbor de o însemnătate uriașă pentru România, s-a deplasat pe calea aerului în condiții foarte grele, cu un avion fragil, de la Bacău până la Blaj. Misiunea ce li se încredințase era să transporte documente necesare pentru convocarea Marii Adunări Naționale la Alba Iulia. Deși vremea era extrem de geroasă, pentru deplasarea de la Bacău la Blaj, n-a fost disponibil decât un avion cu carlingă deschisă. Echipajul nu a beneficiat de indicații de ghidare de la sol, iar piloții s-au orientat folosind mijloacele modeste avute la dispoziție în avion, o hartă militară și o busolă. Avionul, un Farman F40, avea aripile de pânză, iar pe acestea s-au așternut, ca o confirmare în plus a dorinței de unificare națională, sute de iscălituri ale ardelenilor care au asistat în dimineața zilei de 24 noiembrie 1918 la decolarea aparatului de zbor spre drumul de întoarcere. După stabilirea la Rădăuți, Vasile Niculescu a practicat meseria de ceasornicar și a murit la 24 aprilie 1981, fiind înmormântat în cimitirul central din municipiu. (Sursa: Monitorul de Suceava)