LA MULTI ANI, SPIRIT STEFANIST! In fiecare an, pe 25 noiembrie, elevii, dascalii si instructorii militari, de azi si “...

  Publicat pe 20.11.2015 11:06

  LA MULTI ANI, SPIRIT STEFANIST!

  In fiecare an, pe 25 noiembrie, elevii, dascalii si instructorii militari, de azi si “de ieri”, deopotriva, sarbatoresc spritul “stefanist”, aniverseaza institutia in care au facut primii pasi spre o onoranta cariera militara. In intampinarea acestui eveniment, vineri 20 noiembrie, in Colegiul National Militar “Stefan cel Mare” s-au organizat o serie de activitati prin care au fost sarbatoriti cei 91 de ani de la infiintare.
  *****
  Colegiul Naţional Militar “Ştefan cel Mare” din Câmpulung Moldovenesc continuă tradiţiile Liceului Militar “Ştefan cel Mare” din Cernăuţi, înfiinţat la 25 noiembrie 1924, prin Înaltul Decret Regal nr. 3889, promulgat şi semnat de regele Ferdinand.
  Evenimentele din perioada 1940-1945 au marcat existenţa liceului, determinând mutarea acestuia şi apoi desfiinţarea pentru o perioadă de 8 ani. Liceul îşi redeschide porţile la 1 septembrie 1953 la Câmpulung Moldovenesc. Timp de 3 ani - până la terminarea edificiului special construit şi amenajat - liceul a funcţionat la Iaşi. Punctul terminus al itinerarului istorico-geografic este oraşul Câmpulung Moldovenesc - unde va cunoaşte cea mai lungă si stabilă perioadă a existentei sale, din 1956 si până în prezent.
  În istoria celor 91 de ani, au absolvit Colegiul Naţional Militar „Ştefan cel Mare” peste 11 000 de elevi, cuprinşi în 76 de promoţii. Cei mai mulţi dintre absolvenţii colegiului au îmbrăţişat şi s-au remarcat în cariera militară, aproximativ 200 ajungând la gradul de general, 10 au devenit şefi ai structurilor militare centrale, iar 15 au fost decoraţi cu Ordinul „Mihai Viteazul”. Alţi absolvenţi sunt recunoscuţi ca specialişti în ştiinţe militare, personalităţi în cercetarea ştiinţifică, în viaţa economică, socială şi culturală.
  Ministrul Educaţiei Naţionale a înmânat colegiului trofeul şi certificatul „Şcoală Europeană -2013”, în semn de recunoaştere a performanţelor deosebite obţinute în activitatea de cooperare europeană şi a contribuţiei aduse la promovarea şi dezvoltarea dimensiunii europene a educaţiei. De asemenea, preşedintele Comisiei pentru Învăţământ, Ştiinţă, Tineret şi Sport din Senatul României a acordat instituţiei Diploma de Merit pentru eforturile semnificative ale cadrelor didactice şi ale elevilor colegiului în procesul de integrare a învăţământului românesc în spaţiul european al educaţiei.
  Ca urmare a îndelungatei activităţi educaţionale şi a performanţelor profesionale, colegiului i-a fost acordat titlul de „Colegiu Naţional”, numele instituţiei devenind „Colegiul Naţional Militar Ştefan cel Mare”, începând cu anul şcolar 2014-2015.
  #România#mapn#ColegiulNationalMilitar”StefancelMare#CampulungMoldovenesc#elevimilitari#ZiuaColegiului#ARinvatamant