La 21 august sărbătorim medicina militară, o profesie dirijată de un dublu legământ: jurământul lui Hipocrate şi...

  Publicat pe 21.08.2018 05:17

  La 21 august sărbătorim medicina militară, o profesie dirijată de un dublu legământ: jurământul lui Hipocrate şi Jurământul Militar.

  În 1862, prin decret domnesc, lua fiinţă Corpul Ofiţerilor Sanitari din Armată, un moment bine definit în istoria medicinei militare, realizat cu sprijinul conducerii ţării, dar şi datorită implicării şi dorinței generalului de divizie prof. dr. Carol Davila de a restructura şi de a pune ordine în structurile de salvatori ai vieţilor militarilor.

  Atât în mediul militar, cât şi în societatea civilă, medicii militari şi-au câştigat renumele de profesionişti prin nenumăratele cazuri, situaţii şi probleme medicale, care şi-au găsit rezolvarea sub acţiunea aptitudinilor şi cunoştinţelor dobândite în Institutul Medico-Militar. Medicii militari şi subofiţerii sanitari au acționat și acţionează în continuare alături de trupele româneşti și de aliaţi în teatrele de operații, fapt ce și-a pus foarte mult amprenta, atât asupra pregătirii profesionale a acestora, cât și asupra dezvoltării medicinei militare operaționale românești.

  Formarea unui medic este un proces lung şi laborios, plin de provocări şi nopţi nedormite, și doar vocaţia alături de munca perseverentă pot asigura îndeplinirea obiectivelor propuse.
  Dragi camarazi din sistemul medical militar,
  V-ați ales o profesie nobilă și în același timp foarte grea, care implică o încărcătură emoțională imensă, dedicare și multe sacrificii!

  În medicină, niciodată nu poți spune că ai ajuns la limita performanței. Mereu ai de invatat, mereu trebuie sa te perfectionezi, sa fii la curent cu ultimele noutati, sa progresezi. Medicina evolueaza continuu, iar dumneavoastră trebuie sa evoluați împreună cu ea.

  Este nevoie în continuare de implicarea fiecăruia pentru dezvoltarea componentei medicale operaţionale, necesară provocărilor, cazuisticii şi patologiei specifice confruntărilor militare și, totodată, trebuie continuate schimburile de experiență atât de necesare în vederea dezvoltării nivelului de interoperabilitate cu structurile similare din Alianţa Nord-Atlantică.

  Anul 2018, anul Centenarului, marchează 100 de ani de la Marea Unire, dar și 140 de ani de la consacrarea independenței României, iar voi, medicii, aţi fost alături de militarii români în tot acest timp.

  Profesionalismul și rigurozitatea de care ați dat dovadă până acum, faptul că sunteți în măsură să aplicați cele mai bune practici medicale indiferent de afecţiunile întâmpinate de pacienţii voştri, îmi dau încredere că veți fi în măsură să continuați să dezvoltați frumoasele tradiții ale medicinei militare românești.

  În mâinile dumneavoastră stau viețile noastre și este nevoie să continuați să vă pregătiți, să fiţi mereu receptivi la cele mai recente cercetări în domeniul medical și, foarte important, să inovaţi în acest domeniu, pentru că medicii români sunt printre cei mai apreciați din întreaga lume.

  Cu prilejul Zilei medicinei militare, felicit întregul personal medical activ, în rezervă şi în retragere pentru eforturile depuse şi vă adresez sincere urări de sănătate dumneavoastră şi familiilor dumneavoastră.
  La mulţi ani!

  Foto: Iulian Cadulencu

  #ArmataRomaniei #SefSMAp #Medicinamilitară #B30