Portret de erou

  Mihail Vişan Erou din Primul Război Mondial

  Soldatul Mihail Vişan, unicul copil al învăţătorului Ilie Vişan din Slobozia-Vlaşca (Giurgiu în prezent), a luptat în Primul Război Mondial în cadrul Regimentului 5 Vlaşca (a fost concentrat la 26. 10. 1916).

   A scris familiei după încorporare, informâd-o că a ajuns la destinaţie în urma unei călătorii de două zile şi trei nopţi în vagoane de animale, “grămadă unul peste altul cu toţi camarazii mei”. Răspunsul familiei a venit prin intermediul recipiselor, insuflîndu-i-se curaj şi răbdare până în momentul în care „Dumnezeu [...] ne va ajuta să ne vedem iarăşi”.

  Din păcate soarta i-a fost potrivnică soldatului Mihail Vişan, acesta căzând la datorie la Bogdăneşti-Iaşi (17. 02. 1917). Dascălul a realizat un colaj cu două dintre fotografiile fiului său şi scrisorile care l-au avut pe acesta ca destinatar sau ca expeditor. Grupajul a fost expediat ministrului de Război Paul Angelescu „în semn de adâncă recunoştinţă din partea familiei Vişan”.


   20 Octombrie 1916

  Scumpii mei părinţi şi surioare,

  Aflaţi despre mine că am ajuns cu bine la locul de destinaţie, după 2 zile şi trei nopţi în vagoane de animale grămadă unul peste altul cu toţi camarazii mei. Pe aici timpul e cam posomorât şi gata de ploae. Azi nu am avut instrucţie şi ne-am plimbat prin oraş şi având timp liber vă scriu că sunt sănătos.
  Arătaţi complimente familiei lui nenea Petre Neberează. Scrieţi-mi şi mie cum sunteţi şi ce face Dida, Gica, Mărioara etc., etc.- Veţi şti că de toţi mi-e dor, dar de mama mi se frânge inima.

  Al vostru fiu şi frate care vă doreşte,
  (s.s.) Vişan Mihail, soldat.
  Reg. 5 Vlaşca, Comp.1


   

  Slobozia - Vlaşca 1917 Ianuarie 7

  Scumpul meu fiu,

  Cu lacrimi în ochi şi cu durere în suflet îţi scriu.
  Află de la noi că suntem bine dorindu-ţi şi ţie asemenea.
  Iubitul meu fiu, adu-ţi aminte de povaţa ce ţi-am dat la despărţire, 26 Octombrie 1916, zi mare ca şi cea de azi Crăciunul curaj, răbdare şi credinţă în Dumnezeu să ai, care ne va ajuta să ne vedem iarăşi.
  Arată complimente la toţi cunoscuţii atât grade inferioare cât şi superioare.

   

  Al tău tată ce mult te iubeşte,
  (s.s.) Ilie Vişan