Portret de erou

  Eroul de la Tiganca, general de brigadă Gheorghe NICULESCU

  Născut la 2 februarie 1894, în oraşul Ploieşti, Gheorghe Niculescu a absolvit şcoala primară şi Liceul „Sfinţii Petru şi Pavel” din localitate. După absolvirea liceului, în anul 1913, acesta s-a înscris la Şcoala Militară de Ofiţeri Infanterie Bucureşti, pe care a absolvit-o în 1916.

  Tânărul ofiţer a participat la campaniile militare din anul 1916, remarcându-se, alături de camarazii săi, în luptele de pe Valea Oltului şi, în special, la Nucet şi Cornăţel. Gheorghe Niculescu a luptat cu mult curaj, reuşind să captureze ostaşi inamici şi două mitraliere. A fost rănit la Cornătel şi apoi internat, pentru îngrijire medicală, în spitalele din Curtea de Argeş, Ploieşti şi Târgu Neamţ. Avansat locotenent şi decorat cu ordinul „Steaua României”, cu spade, cu panglică de virtute militară, în grad de cavaler, s-a prezentat la Hârlău, unde se afla cartiruit, pentru refacere si instruire, Regimentul 47/72 Infanterie. Ofiterul, în calitate de comandant de companie din cadrul regimentului, s-a remarcat în luptele de la Nămoloasa şi, în mod deosebit, în subsectorul „Răzoare”, şi apoi la Muncelu (19-21 august 1917). A participat de asemenea şi la luptele purtate în Basarabia (1918-1920).

  În perioada interbelică, Gheorghe Niculescu şi-a continuat cariera militară, iar începutul celui de-al Doilea Război Mondial, pentru România, l-a găsit la comanda Regimentului 12 Dorobanţi „Cantemir” Bârlad, care la data de 5 iulie 1941 s-a deplasat la Fălciu, ca parte a ofensivei generale angajate de trupele române pe frontul Prutului (perioada 2 iulie-26 iulie 1941) pentru eliberarea Basarabiei şi a nordului Bucovinei. În acest context, Armata 4 română a acţionat în vederea străpungerii liniei Prutului, organizării unor capete de pod şi desfăşurării unor acţiuni de apărare în sectorul sudic al frontului. Lupte grele pentru cucerirea Dealului Epureni şi a satelor Cania şi Ţiganca. s-au dat în perioada 4-9 iulie 1941 şi s-au soldat cu pierderi foarte mari de vieţi omeneşti şi tehnică militară. Printre cei pentru care momentul jertfei supreme a venit în acele zile sângeroase, s-a numărat şi colonelul Gheorghe Niculescu, devenind astfel primul ofiţer de rang superior din armata română căzut în cel de-al Doilea Război Mondial.

   

  Luptele de la Ţiganca, Dealul Epureni şi Cania s-au încheiat la data de 13 iulie. Ca o recunoaştere a meritelor sale, colonelul Gheorghe Niculescu a fost decorat, post-mortem, cu ordinul „Mihai Viteazul”, fiind totodată avansat la gradul de general de brigadă. Acesta a fost înmormântat la Ţiganca şi apoi exhumat, adus şi reînhumat în cimitirul Viişoara din Ploieşti. Numele său este trecut pe faţada Capelei din Cimitirul Viişoara.