Portret de erou

  Căpitanul (p.m.) Daia Marin, erou român căzut în luptele pentru eliberarea Ardealului de Nord, în toamna anului 1944

  Căpitanul (p.m.) Daia Marin, s-a născut la 17 mai 1919 în satul Malu, judeţul Giurgiu şi a murit în comuna Blăjel, în timpul luptelor pe care armata română le-a purtat în toamna anului 1944 în zona Sibiului.

  Viitorul ofiţer a urmat şcoala primară în satul natal între anii 1926-1930. În vara anului 1930 a fost admis, în urma unui concurs, la Liceul militar de la mănăstirea Dealu, pe care îl va absolvi în anul 1938. Cariera de ofiţer este apoi desăvârşită în cadrul Şcolii militare de ofiţeri de artilerie, iar la finalul studiilor i se acordă gradul de sublocotenent şi este repartizat la Regimentul 6 Artilerie Grea din Timişoara. Dorinţa de perfecţionare îl determină pe tânărul ofiţer să urmeze cursurile Facultăţii Politehnice şi în anul 1943 este avansat la gradul de locotenent.

  La 5 septembrie 1944, Regimentul 6 Artilerie Grea primeşte misiunea de a interveni şi a opri invazia trupelor germano-maghiare, care încălcaseră teritoriul nostru naţional şi înaintaseră circa 30 de km peste linia de demarcaţie româno-ungară, impusă României prin Dictatul de la Viena. În data de 8 septembrie Regimentul 6 artilerie grea se îndrepta hotărât să execute ordinul de a opri invazia inamică pe râul Târnava Mică şi Mureşul Mijlociu. Locotenentul Daia Marin se găsea în acea zi în comuna Blăjel (din fostul judeţ Târnava Mică) cu unitatea sa care se grăbea să ajungă cât mai repede cu putinţă în apropierea liniei de demarcaţie româno-ungară în zona Luduş – Oarba de Mureş – Bandu de Câmpie – Sărmaşu. În comuna Blăjel trebuia schimbată poziţia de tragere care proteja şi asigura înaintarea trupelor române spre linia frontului de pe Mureşul Mijlociu – Luduş – Oarba de Mureş – Târgu Mureş. În aceste împrejurări, tânărul ofiţer, care s-a oferit voluntar la comanda secţiei ce urma să schimbe poziţia, şi-a pierdut viaţa din pricina bombardamentului violent al aviaţiei inamice.

  Redăm mai jos un fragment din Ordinul nr. 13 emis la 9 septembrie 1944 în toiul luptelor de eliberare a Ardealului de Nord:

  Citarea prin ordin de zi pe regiment a locotenentului Daia Marin pentru vitejia şi spiritul de sacrificiu excepţional pe care le-a dovedit în executarea tuturor misiunilor primite.

  Locotenentul Daia Marin a pierit ca un brav erou.

  Viaţa şi moartea sa au fost pentru noi pilde de sacrificiu şi eroism.

  Jertfa sa ne cutremură şi ne jalonează drumul spre ţinta Victoriei.

  Drapelul de luptă al Regimentului 6 Artilerie Grea se pleacă îndoliat, în faţa mormântului proaspăt al eroului locotenent Daia Marin.

  Comandantul Regimentului 6 Art. Grea, colonelul Carozzi Alexandru

  Locotenentul Daia Marin a fost înmormântat în plină bătălie în curtea bisericii ortodoxe din comuna Blăjel din fostul judeţ Târnava Mică, astăzi judeţul Sibiu, într-o groapă comună împreună cu alţi eroi români care au pierit în luptele din zonă. A fost dus pe braţe la mormânt de către căpitanul Ion Voinea, căpitanul Mareca Ispas şi plutonierul Blaga, toţi din Regimentul 6 Artilerie Grea. Locotenentul Daia Marin a fost decorat post-mortem cu ordinul „Steaua României”, cl. a II-a cu spade şi avansat la gradul de căpitan.

   

  Jertfa căpitanului (p.m.) Daia Marin s-a înscris în efortul pe care l-a făcut armata română în toamna anului 1944 pentru eliberarea Ardealului de Nord şi care s-a finalizat cu operaţiile militare desfăşurate în zilele de 24 şi 25 octombrie în zona Satu Mare-Carei. Punctul culminant al luptei pentru Ardealul de Nord l-a reprezentat bătălia de la Oarba de Mureş din judeţul Mureş în care au pierit peste 11000 de eroi români, moment pe care istoria îl consemnează ca una din cele mai sângeroase lupte ale celui de-al Doilea Război Mondial şi în contextul căreia şi-a pierdut viaţa şi eroul pe care Oficiul Naţional pentru Cultul Eroilor vi-l propune pentru luna noiembrie.

  Placă de pe Monumentul eroilor români din comuna Malu, judeţul Giurgiu

  (Sursa: Vasile T. Suciu, Gheorghe I. Bodea, Crucea Pământului, Ed. Tipomur, Tg. Mureş, 1993)