Jurnal de misiune în Congo

  Colegul nostru, maiorul Andrei Racolța, este observator militar în Republica Democratică Congo.

   

  „Problema cea mai acută în Aveba, în aria de responsabilitate, este apa potabilă, de cele mai multe ori localnicii ne cer să îi ajutăm și să adăugăm în raport informații despre situația precară a fântânilor, proasta calitate și insuficiența apei potabile. Cauza celor mai multe boli este apa.

  Localnicii ne solicită ajutorul, de asemenea, pentru medicamente, semințe pentru plantat și pesticide.

  În timpul patrulei trebuie să fii tot timpul precaut, să te porți respectuos cu localnicii. Obținerea de informații depinde foarte mult de aceste lucruri.”

   

  6 mai, la spital

  Știind că va avea posibilitatea să găsească farmacii bine dotate, ofițerul român a fost la spitalul local din Aveba pentru a se interesa despre situația de acolo. Câte medicamente au, de ce anume au nevoie, care sunt bolile predominante în această regiune. A cerut și a primit informații de la doctori, de la CLA (community liasson assitent), LA (language assistent) și alte surse de informații.

  A aflat bolile predominante: malaria, diareea și viermii intestinali. Maiorul a aflat, de asemenea, despre medicamentele de slabă calitate și contrafăcute care există în Congo.

  “Am promis personalului medical din spitalul local că le voi aduce medicamente de bună calitate. Mi-am ținut cuvântul dat, așa cum un ofițer trebuie să procedeze și, în timpul liber am cumpărat medicamente din Entebbe-Uganda în valoare aproximativă de 150$ în special pentru bolile amintite.

  Însoțit de un CLA și un LA, Andrei a mers la spital și a donat medicamentele promise, în plus a donat o sumă de bani care va fi folosită gradual pentru cei mai nevoiași pacienți, care nu își pot plăti taxa de spitalizare.  O parte din salariul personalului medical este de la stat, cealaltă parte este un procent din taxa de spitalizare plătită de pacienți.”

  Împreună cu doctorul și managerul spitalului, maiorul  a verificat perioada de garanție, precum și prospectele medicamentelor, fiecare prospect având traducere în engleză și franceză, astfel încât doctorii să poată să vadă efectele adverse ale medicamentelor și să le poată folosi corespunzător.

  Personalul medical a fost foarte încântat și plăcut surprins de inițiativa militarului român, iar mulțumirile au fost pe măsură.

   

  7 mai, Kaswara village school

  Teamsiteul Aveba este situat la 64 km SV de orașul Bunia, capitala sectorului de nord din Congo. În fiecare săptămână este necesară o patrulă administrativă cu direcția Bunia pentru realimentarea și verificarea mașinilor și alte sarcini. Mașinile pot fi verificate numai de către atelierele auto specializate UN care există în Bunia. Numai în caz de urgență se poate recurge la atelierul auto din COB (Company operating base) Aveba, unde își are baza o companie din Bangladesh.

  Cu forțe proaspete, în prima patrulă administrativă, maiorul Andrei Racolța a fost în Bunia și în timpul liber a cumpărat aproximativ 300 de caiete, 500 de pixuri și 10 cutii cu cretă albă pentru a le dona școlii din satul Kaswara, în valoare de aproximativ 140$.

  Dis-de-dimineață, ofițerul român însoțit de 1 LA si 1 CLA i-a surprins pe elevi și profesori deopotrivă.

  Rechizitele școlare au fost împărțite cu prioritate celor mici. Am început cu anul școlar I, am continuat cu anul școlar II, până ce aproape s-au terminat caietele. Toată creta albă, surplusul de pixuri și câteva caiete au fost donate directorului școlii pentru a fi împărțite celor care au nevoie.

  Școala din Kaswara are 446 de elevi, împărțiți în șase ani școlari.

  Din totalul elevilor, 162 elevi erau trimiși acasă pentru că părinții lor nu își permit să plătească taxa școlară. 42 de elevi din anul I, 33 de elevi din anul II, 24 de elevi din anul III, 30 de elevi din anul IV, 19 elevi din anul V și 14 elevi din anul școlar VI.

  Taxa în această școală este de 2600 FC pentru un școlar, pentru o lună (1USD=1600FC).

  Profesorii sunt plătiți cu un procent din încasarea taxelor școlare.

  Militarul român a donat, de asemenea, suma de 120.000 FC, pentru cei mai mici dintre școlari, pentru a le plăti taxa școlară astfel încât ei să continue lecțiile, studiile.

  Școlarii cei mai mici sunt cei mai vulnerabili pentru că depind în totalitate de părinți pentru a le plăti taxa școlară. Copiii mai măricei primesc de la șeful satului o parcelă de pământ pe care o cultivă, de care au grijă și vând legumele/produsele la piață pentru a face bani, pentru a-și plăti taxa școlară.

  Am fost atât de bucuros de fericirea celor mici! Au fost niște bani dăruiți cu tot sufletul.

  Patrule: 1 mai în satul Anyaga, 4 mai în satul Kapalayi

   

  Pe lângă acțiunile caritabile, maiorul Andrei Racolta își execută cu succes și sarcinile zilnice de observator militar, care îi revin în teamsiteul Aveba.

  Fiecare zi ca observator militar (MILOB) este diferită - poți fi în patrulă, ofițer de serviciu în teamsite, sau poți să ții locul unui coleg bolnav sau în concediu.

  Este o misiune plină de satisfacții, dar în același timp cere seriozitate și precauție în orice moment.