„Sunt mereu în mijlocul camarazilor”

   

  Căpitanul Adrian Cociaș este psihologul Batalionului 300 Protecția Forței “Sfântul Andrei” și este la prima misiune într-un teatru de operații. 

        Cât de important este prezența psihologului în mijlocul luptătorilor?

  Prezența psihologului în mijlocul militarilor este importantă deoarece în teatrul de operații solicitările din punct de vedere psihologic ale militarilor sunt duse la extrem iar o pregătire bună însoțită de o supervizare în domeniu psihologic reprezintă un factor esențial în îndeplinirea misiunii. De asemenea, consider că psihologul reprezintă un factor cheie pentru obținerea unui moral ridicat al trupelor și a unei coeziuni trainice și sănătoase pentru organizație.

   

        Cum îi schimbă pe militari depărtarea de casă sau pericolul care-i înconjoară pe timpul executării misiunilor?

  Am observat că există în rândul militarilor, cel puțin în primele zile, în perioada de adaptare, o tipologie a stărilor emoționale care se succed rapid și care de fapt reprezintă un examen pentru ceea ce urmează să se întămple aici, în teatrul de operații. După această perioadă, aceste stări intră într-un ciclu firesc care imprimă o oarecare rutină psihică și care face ca despărțirea de cei dragi rămași acasă sau pericolul la care suntem expuși permanent să treacă în planul secund, iar îndeplinirea misiunii să fie adusă în primul plan.

     Cum ajutați militarii să aibă moralul ridicat în diferite situații?

  Încă din timpul pregătirii pentru misiune am stabilit relații foarte bune cu toți militarii abordând o atitudine mai deschisă, emaptică, cu fiecare dintre aceștia. Sunt mereu în mijlocul colegilor atât în cadrul activităților planificate cât și în timpul liber, când purtăm discuții, facem glume sau chiar punctez anumite recomandări care într-un cadru oficial, la cabinetul psihologic de exemplu, ar fi destăinuite mai greu. Acest lucru m-a ajutat să mă aproprii foarte mult de colegii mei și să fiu conectat la climatul organizațional al detașamentului.

   

       Ne apropiem de mijlocul misiunii. Cum găsiți militarii, la acest moment din punct de vedere psihologic și emoțional?

  Lunga perioadă de pregătire desfășurată în țară, a asigurat atât călirea fizică cât și psihică a militarilor, cu toții dobândind o rezistență crescută la stres și efort prelungit. Acest lucru face ca la o aproape trei luni de la dislocarea în teatrul de operații Afganistan misiunea să decurgă bine, fără incidente, ceea ce ne dă speranța că vom raporta la întoarcerea în țară Misiune îndeplinită cu succes!

   

       Ce simte un militar când își sărbătorește ziua de naștere departe de familie?

  De obicei, cercul de prieteni cu care un militar își serbează ziua de naștere coincide cu o parte dintre colegii de serviciu. Astfel că, lipsa familiei, aici în teatrul de operații, este compensată de îmbrățișările și bucuria celorlalți colegi. La nivelul batalionului, avem un panou unde sunt afișați sărbătoriții zilei și calendare special pregătite, astfel ca fiecare dintre noi să poată vedea cine urmează să își aniverseze ziua de naștere. Am demarat această inițiativa pentru ca nimeni să nu fie uitat! Pot spune că această idee a fost una apreciată întrucât am observat cum liderii, comandanții cei mici, organizează evenimente speciale pentru fiecare sărbătorit și există momente în care se întrerupe activitatea și cu vibrație bărbătească, militarii sunt felicitați și aplaudați. Nu pot fi uitate aceste momente și cu siguranță ele vor fi o filă din albumul de amintiri care va rămâne în memoria noastră, a militarilor Batalionului 300 Protecția Forței “Sfântul Andrei”.