Reprezint România cu mândrie în cadrul ONU

  Începând cu anul 2018, la cererea ONU, România asigură încadrarea unei funcții de ofițer de stat major CIMIC, în zona de responsabilitate a HQ, Sectorul de Vest/Timbuktu, operațiunea MINUSMA, Mali.

  Astfel, în urma selecției organizate de către MapN prin structurile specializate, începând cu data de 23 iunie 2018, am început efectiv misiunea încredințată pentru o perioadă de un an.

  Eram primul ofițer român dislocat în această zona și nu aveam suficiente detalii utile date publicității despre zona de responsabilitate. Cu atât mai mult, doar prin simpla accesare a știrilor difuzate pe Internet, informațiile despre mediul de securitate din Timbuktu nu erau deloc încurajatoare, mai ales după atacul din 14 Aprilie 2018, asupra bazei militare în care aveam să merg eu.

  Deși aveam experiența teatrului de operații din Afganistan, am avut unele temeri, la început, dar m-am ”acomodat” cu permanenta stare de tensiune specifică misiunii și securității precare din zonă, de fiecare dată când merg împreună cu ceilalți camarazi în diferite sate, înainte de toate mă întreb dacă vom fi atacați, dacă ne vom putea face misiunea fară probleme, dacă o să ne întoarcem cu bine în bază.

  Dar nu pot lăsa stresul să mă încetinească, gândurile și atenția trebuie să-mi fie concentrate pe îndeplinirea cu succes a sarcinilor înscrise în fișa postului. Treptat, înarmată, la propriu și la figurat, cu tot ceea ce îi trebuie unui militar în ”câmpul tactic”, am început executarea misiunilor specifice CIMIC, având cunoștință despre riscurile și importanța operațiunilor.

  Orfanii din Timbuktu au foarte mare nevoie de ajutor, tocmai de aceea i-am vizitat de două ori, în decurs de o lună. La prima vizită le-am dus Vitable (mâncare pentru copii, bogată în vitamine și nutrienți) și rechizite școlare. Deoarece am fost primiți cu mare bucurie de către orfani, am decis să revenim, așa că la a doua vizită le-am dus orez, ulei, mei, rechizite școlare, mingi de fotbal și tort. Bineînțeles că cel mai mare succes l-a avut tortul.

   

  Nu voi uita ce am văzut aici, dar trebuie să fiu puternică și încrezătoare în forțele mele și să mă pregătesc din nou, pentru următoarele misiuni CIMIC.

  Acum, după aproape șapte luni de la începutul misiunii, la scurt timp de la petrecerea sărbătorilor Crăciunului și a Anului Nou, altfel decât „acasă”, fără zăpadă, fără mirosul cetinei de brad și departe de cei dragi, sunt onorată și mă bucur că pot să reprezint România cu mândrie, în cadrul ONU.