Atunci când eroii se pot odihni liniștiți! Colonelul Carp Gheorghe și inaugurarea Cimitirului de onoare românesc de la Apșeronsk

  „Poporul, care ştie să preamărească pe aceia ce s-au jertfit pentru binele şi siguranţa lui, este un popor care are dreptul la viaţă“.

  Intrarea României în al Doilea Război Mondial a fost consfințită prin Decretul-lege nr. 1798/1941, în baza căruia s-a mobilizat armata română de uscat, aer şi marină, începând cu zorii zilei de 22 iunie 1941. În Campania din Est, derulată în perioada 1941 – 1944, Armata Română a fost încadrată în planul de operaţiuni al Wehrmacht-ului, pe flancul de Sud - Ucraina-Crimeea-Marea Azov-Don-Stalingrad-Caucaz. În noiembrie 1942, trupele româneşti deţineau poziţiile cele mai vulnerabile de pe linia Donului şi în Stepa Kalmîkă, cu o slabă posibilitate de acoperire, o sumară înzestrare tehnică şi aproape fără rezerve, iar contraofensiva sovietică a condus la grele pierderi în rândul acestora, astfel că, pentru intervalul 19 noiembrie 1942-15 martie 1943, estimările indicau 15.566 morţi, 67.183 răniţi şi 98.692 dispăruţi.

  Perpetuarea memoriei militarilor căzuţi pentru ţară, amenajarea şi protejarea locurilor de înhumare şi a monumentelor dedicate acestora reprezintă o datorie sacră a statului român, ce derivă din tributul de sânge plătit de Armata Română pe câmpurile de luptă.

   

  Colonelul Carp Gheorghe este unul din acești militari de care suntem mândri. S-a născut la 11 martie 1896 la Bârlad, judeţul Tutova (în prezent judeţul Vaslui). A fost absolvent al Şcolii militare de ofiţeri de cavalerie, între anii 1914-1916 şi al Şcolii superioare de război, între anii 1928-1930.

  A participat în campaniile Primului Război Mondial cu Regimentul 3 roşiori. În anul 1940, după evacuarea Basarabiei, ca urmare a ocupării acesteia de către sovietici, a fost numit comandant al Regimentului 7 roşiori, pe care l-a condus în acţiunile militare declanşate la 22 iunie 1941, pentru eliberarea teritoriilor româneşti ocupate de U.R.S.S. Calităţile sale de bun comandant s-au evidenţiat în luptele de la Akimovka din 26 septembrie - 4 octombrie 1941, urnde cu toată superioritatea inamicului, coloneul Carp a reuşit să menţină poziţia.

  S-a remarcat din nou în timpul acţiunilor ofensive din vara anului 1942, la sud de Don şi până la litoralul caucazian al Mării Negre, conducând exemplar regimentul la forţarea râului Prokota şi cucerirea oraşului Slavinskaia şi apoi a trecut la atacul asupra oraşului Novorosiisk.

  Colonelul Carp a căzut eroic la datorie la 2 septembrie 1942, în timp ce înainta pe valea Suka. Pentru bravura de care a dat dovadă pe câmpul de luptă, colonelul Carp a fost decorat post-mortem cu ordinul „Mihai Viteazul“, clasa a III-a şi înaintat la gradul de general de brigadă.

   

  Am ales să vi-l prezentăm pe colonelul Carp, cum este cunoscut în istorie, deoarece este unul din cei 88 de militari reînhumați la inaugurarea Cimitirului de onoare românesc de la Apșeronsk, dedicat camarazilor noștri căzuţi în luptă în zona Kuban.

   În localitatea Apșeronsk, din ținutul Krasnodar, a fost inaugurat Cimitirul de onoare românesc, cea de-a doua necropolă de război de pe teritoriul Federației Ruse, dedicată militarilor români care au căzut în luptă în sângeroasele bătălii din fosta regiune Kuban, pe Frontul de Est, din cel de-al Doilea Război Mondial. În cadrul ceremoniei a fost dezvelit monumentul central şi au fost depuse coroane de flori, a fost oficiată o slujbă religioasă de către un sobor de preoți români şi au fost reînhumate osemintele a 88 de militari români, căzuţi în campanie și înmormântați iniţial în localitățile Dolgojdanovskoe, Gostagaevskaia, Iurovka, Keslerovo, Severskaia, Slaviansk na Kubani şi Taman din același ținut.

   La manifestări au luat parte oficiali ai Parlamentului României, Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului Afacerilor Interne şi ai Oficiului Naţional pentru Cultul Eroilor, precum și ambasadorul României în Federaţia Rusă alături de reprezentanţi ai societăţii civile din România şi Federaţia Rusă şi o numeroasă asistenţă aparţinând comunităţii locale.

  Cimitirul eroilor români de la Apșeronsk a fost realizat în baza unui contract semnat între Oficiul Național pentru Cultul Eroilor din România și Asociaţia „Voennîe Memorialî“ din Federația Rusă, cele două instituții împuternicite cu aplicarea aspectelor tehnice ale Acordului dintre Guvernul României şi Guvernul Federaţiei Ruse privind regimul juridic al mormintelor militare române aflate pe teritoriul Federaţiei Ruse şi al mormintelor militare ruse aflate pe teritoriul României, ratificat prin Legea nr. 413/2006.

   Proiectul tehnic și execuția lucrărilor au fost coordonate de către specialisti din cadrul Direcței Domenii și Infrastructuri, din cadrul Ministerului Apărării Naționale.

  Marcarea locurilor de înhumare a eroilor români în Federaţia Rusă s-a concretizat, până în prezent, prin ridicarea, în diferite regiuni, a 25 de monumente în memoria militarilor români morţi în prizonierat. În urma semnării, în august 2018, a contractului economic între Oficiul Național pentru Cultul Eroilor și Asociația „Voennîe Memorialî”, în prima decadă a lunii septembrie 2018 au început lucrările de construcție pentru a doua necropolă de război de pe teritoriul Federației Ruse, dedicată militarilor români.