Despre militarii Companiei 3 Protecția Forței sau ”Îngerii păzitori” din Afganistan

  Asigurarea pazei apropiate a Bazei Aeriene Militare Kandahar, gestionarea accesului de persoane și autovehicule, precum și protecția echipelor de instruire și consiliere a Forțelor  Naționale de Securitate Afgane sunt principalele sarcini încredinţate militarilor din cadrul Batalionului 812 Protecția Forței ”Șoimii Carpaților”.

              Ultima, dar nu cea din urmă misiune menționată revine de aproape două luni, ”cobrelor” sau cu alte cuvinte militarilor aparținând Companiei 3 Protecția Forței ”Cobras”. Aici, în Baza Aeriană Militară Kandahar, ei sunt cunoscuți ca ”îngerii păzitori”. De ce, ne explică cel mai bine căpitanul Daniel Cucură, comandantul companiei: ”Militarii noștri asigură siguranța și protecția advisorilor (consilierilor) care se ocupă cu instruirea militarilor din cadrul forțelor de securitate afgane. Misiunea companiei pe care o comand este o misiune care necesită foarte multă atenție și o foarte bună pregătire a tuturor militarilor.

              Astfel că, fiecare membru al echipelor de consiliere TAAC-South (Train Advise Assist Command South) sau SFAAT (Security Force Advisory and Assistance Team), fie că este militar sau civil, român, american, sau altă naționalitate, are alături un ”înger păzitor”, un militar din cadrul Batalionului 812 Protecția Forței ”Șoimii Carpaților” care are misiunea de a-l proteja în permanență.

              ”Cea mai mare provocare a militarilor care execută misiuni de tip guardian angel este reprezentată de faptul că ei se intersectează zi de zi cu militarii afgani în bazele lor de antrenament, unde sunt nevoiți să stea 7 – 8 ore pentru a-i proteja pe cei din echipele de consiliere. Este nevoie de foarte multă atenție și concentrare pentru a îndeplini asemenea misiuni, în care rutina poate fi întreruptă în orice moment de atac asupra lor sau a celor pe care îi păzesc” ne spune căpitanul Cucură.

              Dar pentru a face față tuturor provocărilor și situațiilor care pot apărea pe timpul executării misiunilor, militari din cadrul Companiei 3 Protecția Forței ”Cobras” s-au instruit în țară după un program adaptat specificului misiunilor de tip guardian angel și continuă pregătirea și aici în teatrul de operații din Afganistan prin executarea de trageri cu armamentul individual și de pe tehnica de luptă, precum și prin defășurarea unor exerciții de tip STX  (rezolvare a unor situații tactice).

              Și pentru că nivelul de pregătire  a ”cobrelor” este unul foarte ridicat, aceștia au primit sarcina, ca în această perioadă, să îi antreneze pe militarii americani din cadrul Batalionului 1/ Regimentul 158 din Garda Națională a Statelor Unite ale Americii pentru a fi ”îngeri păzitori”.

              În cadrul acestei pregătiri, ca moment introductiv, locotenentul Boroș Csaba, locțiitorul comandatului de companie, le-a prezentat militarilor americani conceptul de ”guardian angel”, după care militarii români au desfășurat un scurt exercițiu demonstrativ privind modul de acțiune pe timpul escortării unui VIP (very important persone – persoană foarte importantă), precum și în cazul asigurării protecției și siguranței membrilor echipelor de consiliere.

              Următoarea parte a exercițiului a constat în formarea de echipe mixte, români și americani, și aplicarea în cadrul unor scenarii tactice, a tuturor procedurile și tacticilor specifice. În ultima parte a antrenamentului, militarii din garda națională , sub îndrumarea militarilor români, și-au construit propriile scenarii și au aplicat tehnicile învățate pentru a-și îmbunătăți cunoștințele teoretice și deprinderile practice pentru executarea misiunilor de tip guardian angel.

  Militarii din Batalionului 1/ Regimentul 158 din Garda Națională s-au arătat foarte interesați și receptivi la informații noi” a declarat locotenentul Boros.

  În concluzie, segentul Havier Munez ne-a spus că: ”scopul acestui exercițiu a fost să abordăm dintr-un alt punct de vedere executarea acestui tip de misiune, și pentru a lua ce e mai bun de la modul nostru de acțiune și cel al românilor și de a folosi tot ce am învățat în pregătirea noastră de acasă. Militarii români sunt profesioniști și buni în ceea ce fac. Ne-au răspuns la toate întrebările și ne-a fost foarte ușor să comunicăm cu ei ”.