Shura „Celor care zboară la înălțimi”

  Baza Militară Aeriană Kandahar-Afganistan, locul unde de șase luni militarii Batalionului de Protecția Forței „Vulturii Carpaților” alături de partenerii de coaliție și în parteneriat cu Forțele de Securitate Naționale Afgane, execută misiuni pentru sprijinirea guvernului Republicii Islamice Afganistan, incluzând atât acțiuni în cooperare cu ANDSF împotriva forțelor insurgente, cât și participarea la activități de reconstrucție și dezvoltare, de extindere a legitimității forțelor de securitate locale în scopul impunerii și respectării legilor statului.

              Chiar dacă se îndreaptă spre finalul misiunii în teatrul de operații din Afganistan, Vulturii Carpaților execută cu aceeași seriozitate și responsabilitate misiunile planificate. În ultima perioadă de timp, în aria de responsabilitate, misiunile sunt executate în comun, semn că vulturii musceleni predau autoritatea șoimilor bistrițeni, adică Batalionului 812 Protecția Forței „Șoimii Carpaților”. Dacă analizăm istoricul bogat al celor două batalioane constatăm în executarea multor misiuni și exerciții multinaționale, precum și participarea la misiuni în teatrele de operații. Putem afirma că, prin prezența în Afganistan, aceste batalioanese alătură galeriei unităților cu tradiție din Armata României, în ceea ce privește participarea la misiuni în teatrele de operații.

              În Teatrul de Operații din Afganistan misiunile se execută, de cele mai multe ori, în  cooperare cu ANDSF. Zi de zi se fac eforturi comune pentru menținerea unui climat stabil de securitate în aria de responsabilitate. Tocmai din acest motiv, frecvent au lor întâlniri centrate pe tema securităţii din zonă şi pe problemele cu care se confruntă comunitatea locală. Discuţiile au loc între liderii comunităţii din zona de responsabilitate, forţele de coaliţie şi forţele de securitate şi apărare afgane. Misiunea în termeni militari se numeşte security shura.

              La ultima shura din districtele pe care Batalionul de Protecția Forței „Vulturii Carpaților” le-a avut în responsabilitate de-a lungul misiunii, a participat comandantul batalionului, locotenent-colonel Ionuț Ilinca, comandantul Batalionului 812 Protecția Forței „Șoimii Carpaților” locotenent-colonel Dan Orza, cât și comandantul Combined Task Force Red Warriors Carpathians Eagles, locotenent-colonel Troy Mills. La aceștia s-au adăugat comandanții de companii și de plutoane din cele două batalioane, ei fiind cei care au colaborat și vor colabora direct cu liderii din fiecare district, Dand și Daman.        

              Militarii români sunt o prezență obișnuită pentru afgani executând sute de misiuni, fiecare cu specificul și provocările ei. Întâlnirile cu liderii de rang superior de la toate instituțiile de securitate din district le oferă ocazia să facă schimb de informații atât legate de mediul operațional, cât și de natură culturală și religioasă.

              Comandantului companiei 2 Lion, căpitanul Florin Jianu, interacțiunea de-a lungul misiunii cu oficialii afgani, i-a întărit ideea că, pe lângă diplomație, pentru cunoașterea misiunilor și a ariei de responsabilitate trebuie să te pliezi și pe obiceiurile afgane. În acest sens a transmis tot pachetul de informații acumulate omologului său, căpitanul Marius Cuțuhan. Misiunea de astăzi a fost diferită prin prisma faptului că am prezentat noii comandanți de subunități ai Șoimilor Carpaților, liderilor cheie de la conducerea acestui district. Este o misiune foarte importantă și în același timp, una plăcută pentru noi deoarece avem prilejul de a ne lua la revedere de la partenerii afgani cu care am colaborat foarte bine pe parcursul celor șapte luni de misiune. Șoimii Carpaților m-au impresionat încă din primele zile în care au sosit în Baza Militară Aeriană Kandahar dând dovadă de profesionalism în activitățile de predare-primire a responsabilităților, cât și pe timpul misiunii de astăzi unde am constatat că unul din comandanții de companie deține cunoștințe consistente privind limbajul paștun, aspect de care sunt sigur că îl va ajuta foarte mult în colaborarea cu partenerii afgani. De asemenea, se observă foarte ușor că au experiența teatrelor de operații, mai mult de atât, cunosc chiar această arie de responsabilitate deoarece nu este prima lor misiune în această regiune, a transmis căpitanul Florin Jianu.

   

              Militarii Batalionului de Protecția Forței „Vulturii Carpaților” și-au luat rămas bun de la cei doi guvernatori, cu care au colaborat foarte bine, iar acum s-au despărțit prieteni, datorită acţiunilor executate în fiecare zi în aceste districte și efectelor obținute. Este rândul camarazilor de la Batalionul 812 Protecția Forței „Șoimii Carpaților” să continue buna colaborare pe care muscelenii au construit-o de-a lungul celor şase luni de misiune. 

              Pentru locotenent-colonelul Dan Orza și pentru militarii din subordine, misiunea în Afganistan reprezintă o nouă provocare: Am participat la această shura de securitate cu scopul de a ne asigura că tinerii comandanți vor avea o relație constructivă cu Forțele Naționale de Securitate Afgane. Suntem la început de drum, dar am toată încrederea în comandanții mei și ne dorim foarte mult să continuăm pe aceleași condiții parteneriatul cu ANDSF. Suntem dornici să ne îndeplinim misiunea, suntem profesioniști, ne-am pregătit și considerăm că acum este momentul în care vom dovedi că suntem foarte bine pregătiți și vom pune în aplicare tot ceea ce am învățat. Pentru colegii noștri musceleni, așa ca între “cei care zboară la înălțimi”, Vulturi și Șoimi, le mulțumim pentru tot ce au făcut aici, le mulțumim pentru ajutorul pe care ni l-au acordat pe această perioadă de predare-primire a responsabilităților, le urăm drum bun acasă și să nu uite faptul că mereu vom fi două batalioane înfrățite cel puțin prin specificul misiunilor executate în ultima perioadă de timp.

              La sfârșitul întâlnirilor liderii afgani le-au mulțumit militarilor români pentru sprijinul acordat sătenilor lor, pentru modul în care forțele românești își desfășoară misiunile în regiune, pentru felul cum aceștia cooperează cu forțele de securitate naționale afgane. Acest aspect este resimțit de populația locală prin reducerea acțiunilor insurgente care le pun viața în pericol, fapt benefic pentru derularea unei vieți cotidiene normale într-o societate liberă și democrată.

              Ne luăm rămas bun de la liderii provinciei. În scurt timp, noi militarii Batalionului de Protecția Forței „Vulturii Carpaților” ne vom lua rămas bun de la Afganistan, nu înainte de a le ura camarazilor ardeleni, MISIUNE UȘOARĂ!

   

  Foto: Maistru militar principal Iulian Cadulencu