„Îngerii păzitori” din Afganistan

  Dislocați de mai bine de 6 luni în Baza Militară Aeriană Kandahar, militarii Batalionului de Protecția Forței „Vulturii Carpaților” execută misiunile ordonate, asigurând zi și noapte, securitatea bazei și protecția forței de coaliție pentru a permite executarea operațiilor de instruire, consiliere și asistență a ANDSF(Afghan National Defense Security Force).

  În Teatrul de Operații Afganistan, militarii musceleni execută mai multe tipuri de sarcini specifice misiunii încredințate. Dintre toate acestea, misiunile Companiei 3 Praetorians au un specific aparte, iar noi denumim simplu acești militari ca fiind Guardian Angels sau Îngerii Păzitori. Aceștia au apărut din necesitatea de a preveni atacurile de tipul Green on Blue executate asupra personalului forțelor de coaliție chiar de către cei care sunt antrenați și consiliați: forțele de securitate afgane. Acum, având în vedere mediul de securitate tot mai complex al Afganistanului, îngerii sunt principala măsură de prevenire a oricărui atac executat asupra forțelor coaliției. Aceștia veghează la siguranța apropiată a membrilor echipelor SFAAT (Echipele de Instruire și Consiliere a Forțelor de Securitate Afgane), responsabile de instruirea, consilierea și asistența ANDSF, unul dintre obiectivele principale ale misiunii Resolute Support. Sunt protectori și au tot timpul grijă ca celălalt să se simtă în siguranță. Sunt militari cu experiența teatrelor de operații pentru care protejarea aproapelui reprezintă prioritatea lor numărul unu. Sunt acei militari care chiar și cu prețul vieții îi apără pe cei care pregătesc militarii din cadrul Forțelor Naționale de Securitate Afgane. Veghează din umbră și au grijă să se asigure că instruirea va decurge în condiții de siguranță. Aceștia trebuie să recunoască rapid indicii de demascare a posibilelor acțiuni ostile și să reacționeze prompt pentru protejarea persoanelor pe care le însoțesc.

              Sunt aleși dintre cei mai buni, antrenați pentru a răspunde rapid oricărei situații de criză și instruiți asupra particularităților culturii locale. Sunt senzori eficienți, întrucât pot detecta orice modificare de comportament și întotdeauna conștienți că reprezintă ultima linie de apărare împotriva atacului.

              Atât pe timpul pregătirii pentru misiune în țară, cât și aici în teatrul de operații din Afganistan, îngerii păzitori execută mai multe tipuri de antrenamente, menite să le testeze vigilența. Scopul acestora este de a îmbunătăți capacitatea de reacție a militarilor, diminuarea timpului de răspuns la incidente și creșterea mobilității.

  Instrucția nu a fost deloc ușoară: au învățat cum să reacționeze în situații limită explicându-li-se caracterul misiunii dar și faptul că totul depinde în mare măsură de seriozitatea dovedită în efortul de instruire. ,,Pregătirea pentru această misiune a constat, pe lângă instrucția desfășurată la nivelul întregului batalion, în activități specifice de protecție a persoanelor cu statut special. Acestea au constat atât în escorta îmbarcată și debarcată a personalului, protecția apropiată a acestuia și modul de acțiune a militarilor Guardian Angel la acțiuni și intenții ostile, dar și trageri cu armamentul din dotare. Acestea au avut caracter specific luptei urbane-trageri reflex și au condus la îndeplinirea cu succes a obiectivelor stabilite aici, în Teatrul de Operații din Afganistan. Executarea acestui tip de misiune necesită existența câtorva calități esențiale care să permită militarilor să acționeze decisiv în cel mai scurt timp la potențialele amenințări, ne-a explicatlocotenentul Ovidiu Roșu, comandantul îngerilor de la plutonul 1 Praetorians.

              Riscurile pot apărea atât în timpul deplasărilor la și de la locul de instruire, cât și pe durata pregătirii militarilor afgani. Astfel, militarii sunt gata să reacționeze prompt în cazul apariției unui atac de tipul Green on Blue. Pentru asigurarea succesului unei astfel de misiuni, un rol important îl au comandanții care asigură securitatea personalului din cadrul TAAC-S și a echipelor SFAAT. Aceștia trebuie să ajute la dezvoltarea și menținerea unei relații trainice de parteneriat, bazată pe încredere și respect reciproc, între militarii subunității și cei din ANDSF, indiferent de locațiile sau provinciile din care provin aceștia.

  Nimeni nu putea prezenta mai bine activitatea desfășurată de acești militari decât comandantul companiei 3 Protecția Forței Praetorianscăpitanul Iulian Chiriac:”Încă din timpul pregătirii pentru misiune din țară am conștientizat faptul că vom acționa într-un mediu operațional urban și cu multiple amenințări. Atunci am realizat că rezistența la efort fizic, concentrarea permanentă, precum și păstrarea unei atitudini profesioniste reprezintă calitățile care trebuie dobândite și dezvoltate prin procesul de pregătire. Totodată, am decis că acțiunile tactice specifice Guardian Angel ar trebui să fie reprezentate de o denumire motivațională pe măsură, în acest mod luând naștere denumirea de Praetorians”. Pe timpul misiunii executate în Teatrul de Operații Afganistan plutoanele subunității au asigurat transportul și siguranța echipelor de consiliere ale forțelor de coaliție în toate locațiile aparținând ATC(Afgan Training Complex). Militarii subunității și-au reprezentat cu onoare și profesionalism atât unitatea militară din care fac parte, cât și țara executându-și cu succes toate misiunile primite și astfel au contribuit semnificativ la creșterea imaginii profesionale a militarilor români în rândul coaliției, fapt care, la final de misiune, îmi generează libertatea de a afirma că mă simt mândru și onorat să fiu comandantul companiei 3 Protecția Forței “Praetorians”.

              Din fericire, până acum, toate misiunile s-au încheiat cu succes. Atunci când îi avem în preajmă, noi, ceilalți, ne simțim în siguranță și ne concentrăm maxim pe îndeplinirea misiunii executate în cooperare cu ANSF. Dacă militarii Guardian Angel își fac foarte bine treaba, nu se poate întâmpla nimic surprinzător. Încă o misiune se încheie, viața în Baza Militară Aeriană Kandahar își continuă cursul, iar ei se retrag în anonimat, pentru că nimeni nu va mai aminti că ei au fost acolo și au facilitat executarea sarcinilor noastre. Așa că, ne vom întoarce cu toții cu bine acasă, căci îngerii ne veghează.