Sublocotenent Sorina Denisa Potcovaru - şeful promoţiei 2018 “Centenarul Marii Uniri” al Academiei Forţelor Terestre

  Mă numesc Sorina Denisa Potcovaru și fac parte din cea mai tânără generație de ofițeri ai Armatei României. Am absolvit Academia Forțelor Terestre “Nicolae Bălcescu”, programul de studii Administrație publică, specialitatea militară Intendență.

  Am ales cariera militară de la vârsta de 14 ani când am optat pentru Colegiul Național Militar Dimitrie Cantemir din Breaza. Dacă la început  fost doar atracția pentru ceva nou și special, la sfârșitul celor 4 ani de liceu am fost convinsă că mediul militar îmi oferă condiții optime pentru devenire și performanță, iar Academia Forțelor Terestre a fost o alegere firească. Profitând de Premiul I obținut la faza națională a Olimpiadei de Limbă, Comunicare și Literatură Română, am intrat la Academia Forțelor Terestre fără concurs de admitere.

  Anii petrecuți în liceul militar au participat în mod definitoriu la devenirea mea, făcând ca adaptarea la mediul militar și universitar din Sibiu să fie una ușoară și rapidă. M-am bucurat să-mi pot ajuta colegii proveniți din liceele civile să desprindă abecedarul instrucției de front. Pot spune că după 7 ani petrecuți în instituțiile militare de învățământ, disciplina militară nu mai este definită prin rigoare, ci s-a materializat într-un stil de viață, în valori morale care o să mă ghideze în viața personală și în cea profesională.

  Cei 3 ani petrecuți în Academia Forțelor Terestre vor rămâne în amintirea mea ca o clipă dilatată și suspendată în eter. Zilele lungi de instrucție sub soarele arzător sau prin nămeți, nopțile dormite sub cerul înstelat, orele de studiu intens, emoțiile examenelor, momentele amuzante ale stângăciilor noastre de început, misiunile îndeplinite împreună și bucuria fiecărei reușite, vocea comandanților noștri, imaginile tuturor celor care ne-am tocit bocancii pe același platou se cristalizează acum într-o trăire intensă și de neexplicat, de împlinire și o ușoară nostalgie.

  Un vis ce a prins viață puțin câte puțin cu fiecare tresă pe care am adăugat-o pe epoleții personalității mele, un vis de 7 ani s-a împlinit, azi sunt ofițer. Cu toate că nu a fost niciodată un țel în sine, ci doar ambiția de a nu coborî niciun moment standardele așteptărilor pe care le am de la mine însămi, titlul de șef de promoție al Colegiului Național Militar Dimitrie Cantemir și al Academiei Forțelor Terestre mă onorează și mă responsabilizează. Pot spune că dimensiunea de lider a ofițerului de azi a fost dezvoltată în egală măsură cu cea de specialist, purtând pe umeri gradul de plutonier adjutant și responsabilitatea funcției de înlocuitor la comanda Colegiului și apoi la comanda Academiei. Spre deosebire de etapa liceului, gradul de student plutonier adjutant a venit cu așteptări și responsabilități mai mari, dată fiind maturitatea de care trebuie să dea dovadă viitori ofițeri ai Forțelor Terestre. Cu siguranță nu voi uita niciodată primele comenzi și primul apel de seară pe care l-am comandat pe platoul AFT-ului, iar salutul colegilor mai mici m-a obligat să acționez ca un exemplu pentru ei, de la ținută până la comportament.

           Acum am în față o carieră în care trebuie să validez rezultatele obținute de-a lungul celor 7 ani petrecuți în două instituții prestigioase de învățământ militar. Îmi propun să îndeplinesc cu seriozitate și implicare fiecare misiune, să profit de fiecare oportunitate și să tratez cu curaj orice dificultate pentru ca drumul meu profesional să-și continue cursul ascendent. În prezent urmez cursurile facultății de drept a Universității Lucian Blaga, în același mediu academic sibian de elită, completând pregătirea militară și oferindu-i dimensiunea absolut necesară a legalității. Nu o să încetez niciodată din a învăța și îmi voi desăvârși necontenit pregătirea, neuitând lecția performanței oferită de Academia Forțelor Terestre.

           Colegilor de promoție alături de care am trăit bucuria absolvirii le doresc să aibă parte de cât mai multe reușite pe plan personal și profesional și îi îndemn să fim uniți în continuare și să lucrăm împreună pentru o Românie unită. Colegilor mai mici le urez mult succes, iar bobocilor curaj! Noi, Promoția Centenarul Marii Unirii le încredințăm tradițiile și idealurile locului nostru de suflet. Îi sfătuiesc să trăiască cu adevărat acești ani, să se afirme, să învețe, să fie din ce în ce mai buni și să nu uite de ei.

           Nu în ultimul rând trebuie îmi exprim mulțumirea și recunoștința față de familie și față de cadrele militare și didactice care mi-au marcat devenirea. Reușita mea de astăzi se datorează tuturor celor care m-au susținut și au crezut în mine, tuturor celor care mi-au oferit un sfat sau doar o privire plină de încredere. Am avut ocazia de a cunoaște oameni speciali datorită cărora Breaza și Sibiu vor rămâne mereu pe harta sufletului meu și mă simt datoare să mulțumesc în mod special doamnei profesoare Bianca Stanciu care mi-a ghidat pașii spre performanță și cunoaștere și domnului maior Ovidiu Răcșan pentru susținere și încredere.