O viaţă cât un centenar

  • Autor:
   DIRP

  "Să crezi în Dumnezeu, în primul rând, să fii un om moderat şi să nu minţi sunt secretele atingerii vârstei de o sută de ani", a marturisit colonelul (r) Ioan Cioară care sunt "secretele" care l-au ajutat să ajungă la vârsta de o sută de ani.

  Veteranul nostru a fost sărbătorit de de concitadinii săi luni în cadrul campaniei "O viaţă cât un centenar"

  Ioan Cioară s-a născut pe 25 martie 1918 la Bârlad şi, după terminarea şcolii de ofiţeri de la Piteşti, s-a căsătorit şi s-a stabilit în judeţul Giurgiu.

  "Am terminat şcoala în 1940, Şcoala de ofiţeri de artilerie Ferdinand I de la Piteşti, am avut liceul comercial şi liceul teoretic, am avut două licee la bază pentru că primul an nu am intrat la bacalaureat şi îmi umblau ochii pe la alte locuri şi am căzut, l-am luat cu bine în toamnă", a afirmat veteranul Ioan Cioară.

  El a adăugat că şi-a iubit ţara atât de mult, încât vacanţele şcolare şi le-a petrecut pe front, la cerere.

  "Eu nu am avut concediu de elev, am cerut să plec pe front că mă simţeam mai bine pe front. După primul an de şcoală, când am luat vacanţă am fost pe front, al doilea an am plecat tot pe front şi al treilea an m-a făcut ofiţer Regele Mihai la Mogoşoaia, el mi-a dat sabia în 1940. Cel mai fericit am fost când m-a făcut ofiţer. (...) Mi-am iubit ţara atât de mult încât vă rog să credeţi că m-am băgat şi pe sub uşă aşa numai ca să aud câte ceva, ca spion. Am lucrat ca spion în Transnistria. În perioada 1940-1941 am fost deţinut în lagăr, am fost la şapte închisori", a declarat colonelul în retragere.

  Ioan Cioară a mai spus că, dacă s-ar mai naşte o dată, ar alege aceeaşi carieră militară. Totodată, şi-a exprimat regretul că unul dintre cei doi fii ai săi a părăsit ţara pentru a se stabili în Grecia, dar că este mulţumit că acesta i-a dăruit patru nepoţi şi s-a aflat alături de el la festivitatea menţionată. Celălalt fiu al veteranului a murit, fiind răpus de boală.

  Pe tot parcursul festivităţii, colonelul (r) Ioan Cioară a ţinut pe masă, cu mândrie, sabia primită din mâna regelui Mihai, atunci când a fost făcut ofiţer. În timpul intonării imnului de stat, sărbătoritul s-a ridicat cu greu în picioare, ţinând mâna la chipiu şi apoi în dreptul inimii.

  Sursă text: Camelia Bigan, Agerpres

  Sursă foto: facebook Marian Mina