Spiritul „Mircea” pentru a doua oară în porturile Muntenegrului

  Cei 99 de cadeți români și germani au ajuns la jumătatea stagiului de practică, iar cu această ocazie Nava-Școală „Mircea” bifează încă un port muntenegrean, Portul Tivat, din lista numeroaselor escale pe care le-a efectuat de-a lungul celor 79 de ani de existență, după ce în anul 2015 a mai ancorat în Bar.  

            După plecarea din Italia, instructorii de la bord au continuat pregătirea cu viitorii marinari militari, fiecare moment al zilelor pe mare fiind încărcat cu activități atât pe navă, cât și în apele Mării Adriatice. Condițiile meteorologice au reprezentat un element important în ceea ce a privit organizarea programului pentru cadeți. Vântul bun și marea mai puțin liniștită au dus membrii echipajului cu gândul la un singur lucru, cel al întinsului velelor pentru a continua drumul cu ajutorul lor. Acest aspect a reprezentat o nouă lecție, deja învățată, pentru cei aflați în practică. Buna organizare, rolurile știute de fiecare și atenția coordonatorilor au făcut din manevra complicată un adevărat spectacol, atât pentru marinarii vechi, cât și pentru cei din afara fenomenului.

            Calmul Golfului Kotor a permis lăsarea la apă a ambarcațiunilor de 10+1 și desfășurarea lecțiilor școlii de rame. Astfel, fiecare cadet, alături de alți nouă colegi, a avut ocazia să învețe și să exerseze, în barcă, o nouă procedură ce include munca în echipă și în sincron. Efortul lor a fost răsplătit cu satisfacția de a depăși cu brio o nouă provocare, dar și cu rezervarea celor mai bune locuri pentru a admira nava-școală, personajul principal într-un peisaj de poveste.

            Dimineața zilei de luni, 18 iunie, cea în care am ajuns în Tivat, Muntenegru, a fost una diferită față de cele petrecute pe mare, dar foarte asemănătoare cu cea de marți, 12 iunie, când „Mircea” a acostat în portul italian Bari. La bordul navei s-a resimțit emoția apropierii de un nou port, ce ne va găzdui pentru alte câteva zile. Poate că acest sentiment este cel care stă la baza spiritului lui „Mircea”, alături de restul trăirilor simțite la bordul navei. Marșurile de instrucție sunt unice pentru fiecare dintre cei ambarcați pe bric. Pentru cadeți, acestea reprezintă poate primele momente în care iau cu adevărat contact cu viața pe mare, perioadă în care se cunosc pe ei, limitele lor, dar și pe camarazii pe care îi vor avea alături de-a lungul carierei lor. Pe de altă parte, pentru membrii cu experiență ai echipajului, indiferent de numărul voiajelor de acest tip, misiunea unui nou marș de instrucție va fi întotdeauna un izvor nesecat de oportunități de cunoaștere și perfecționare. Motiv pentru care, cu siguranță, fiecare dintre noi ne vom întoarce acasă mai buni, mai optimiști și mai pregătiți pentru ceea ce ne va aștepta.

            Astfel, în cel de-al doilea port al călătoriei noastre, am fost așteptați ca de obicei de oficialitățile române din teritoriu, pe care cadeții noștri le-au salutat marinărește din înaltul catargelor. „Am lăsat ancora la apă”, iar nava noastră a devenit în acea zi gazda reprezentanților celor mai importante instituții din zonă, dar și a fraților noștri de acasă, care, la invitația Eminenței Sale domnul Ferdinand Nagy, Ambasadorul României la Podgorița, au venit pentru a ne cânta românește spre bucuria tuturor.

            Zilele de popas au continuat, la fel și activitățile noastre destinate perioadei de escală din Muntenegru. Așa cum am obișnuit, am vizitat oficialitățile din oraș, dar și cele mai frumoase locuri ale țării gazdă. Micile plimbări și excursii au reprezentat momente de reîncărcare a bateriilor militarilor și cadeților, clipe în care cu toții ne-am simțit niște turiști importanți pentru că, la rândul nostru, suntem reprezentanți ai Eminenței Sale Ambasadorul României „Mircea”.

            După toată această perioadă cu nopți în care nava noastră a luminat Muntenegru și a fost cea mai plăcută ochiului, indiferent de prețul ambarcațiunilor lângă care se afla, ne-am reluat posturile și sarcinile, am salutat în modul caracteristic și am plecat spre următoarea destinație, Portul Pireu din Grecia, lăsând în urma pupei velierului nostru un „siaj” de referință în amintirea celor din Tivat și Podgorița.

            Miercuri vom ajunge în țara zeilor, iar până atunci pregătirile noastre și ale navei continuă. Vom fi la fel exemplari, plăcuți și unici ca de fiecare dată când ducem Pavilionul României într-un port al lumii. Misiunea noastră încă nu s-a încheiat, dar vă asigurăm că în corespondența de după escala din Pireu vă vom raporta numai reușite de care veți putea fi mândri de noi.

   

  Portul Pireu, ultima escală din primul marș de instrucție

  După cele 1800 de mile marine parcurse, în timpul primului marș de instrucție desfășurat în acest an, Nava-Școală „Mircea” a acostat miercuri, 27 iunie, în Portul Pireu din Grecia, de unde a plecat sâmbătă, 30 iunie. Cadeții germani și români au bifat, astfel, ultima escală din stagiul lor de pregătire la bordul bătrânului velier, după cele din Bari și Tivat. Nava militară românească și-a făcut simțită prezența în Grecia, încă de luni, 25 iunie, moment în care a scris o nouă pagină de istorie, prin traversarea în premieră a Canalului Corint.

  Forțele Navale Române și cele Elene au continuat, cu acest prilej, tradiția bunei colaborări, atât la nivel de instituții militare de învățământ, cât și la nivel de diplomație navală. Marinarii germani și români, din echipajul navei, au participat, în această perioadă, la exerciții în comun cu cei greci, organizate de către gazde, dar au desfășurat și vizite oficiale la autoritățile civile și militare din zonă. În cele trei zile, echipajul lui „Mircea” a avut oportunitatea să cunoască o parte din istoria și cultura Greciei, prin vizitarea unor obiective reprezentative pentru Pireu și Atena, sub coordonarea Excelenței Sale domnul Lucian Fătu, Ambasadorul României la Atena,. 

  Nava-Școală „Mircea” și-a deschis porțile, la fel ca în fiecare port, pentru cei care au dorit să urce la bord și să cunoască o parte importantă din tradițiile navale ale Marinei Militare Române.

  Înaintea plecării din portul grecesc, instructorii germani și români au stabilit programul cadeților pentru partea următoare a marșului de instrucție, iar până la întoarcerea în Portul Militar Constanța, din data de 5 iulie, tinerii vor desfășura ultimele exerciții comune, dar vor susține și examenul final al stagiului de practică, care le va confirma progresul făcut în cele 31 de zile de instrucție pe mare.