Tabără de cercetare la apă

  Structurile ISR din cadrul Brigăzii 9 Mecanizată “Mărăşeşti”, aproximativ 60 de militari, au desfășurat tabăra de instrucţie la apă în Poligonul Secundar de Instruire pentru Luptă al Forţelor Terestre din Babadag, în  perioada 18-29.06.2018.

  Scopul activităţii de instruire o constituie dezvoltarea si validarea capacității de acțiune integrată la nivelul specialității pe linie de armă (geniu, CBRN și artilerie).

  Printre activităţile zilnice desfăşurate de militari se numără: confecţionarea mijloacelor improvizate pentru instrucţia la apă şi deplasarea cu acestea, exersarea procedeelor de înot cu echipamentul şi armamentul individual, studiu de situaţie locală la Enisala pe grupuri, studiu la obiectiv cu rămânere în raion peste noapte - localitatea Sălcioara, instrucţie specifică la apă cu sprijinul Batalionului de Infanterie Marină.

  De-a lungul perioadei de instruire militarii brigăzii au fost sprijiniţi cu echipamente militare (bărci) de Batalionul de Infanterie Marină, lucru ce a fost foarte important pentru atingerea obiectivelor de instruire propuse.

  La sfârşitul perioadei e instruire, cercetaşii au fost evaluaţi printr-un exercițiu tactic de specialitate axat pe studiul la obiective, instrucţie specifică cu mijloace improvizate, prin integrarea în același cadru tactic a tuturor specialităților pe linie de armă, iar toţi militarii au făcut faţă cu brio cerinţelor exerciţiului.

  Traiul în condiții de izolare, praful, condiţiile meteo nefavorabile de la căldură înăbuşitoare la ploi torenţiale cu descărcări electrice, nu au fost un impediment pentru ca cercetaşii brigăzii să se instruiască în concordanţă cu obiectivele propuse. Mai mult decât atât, activitatea a fost de un real folos pentru toţi participanţii.

  La final, comandantul taberei, maiorul Iulian Gemănariu de la Batalionul 341 Infanterie "Constanţa" s-a declarat mulţumit "militarii au dat dovadă de responsabilitate şi au depus eforturi pentru a-şi duce la bun sfârşit misiunile primite. Am remarcat modul în care s-au sprijinit unul pe altul şi au lucrat în echipă, întrucât nu toţi dintre ei ştiau să înoate sau erau familiarizaţi cu procedeele specifice instrucţiei la apă. Trecând peste toate greutăţile apărute, am reuşit cu toţii să creem o echipă unită şi să ne sprijinim reciproc. Aici s-a putut vedea foarte bine cum se întăresc legăturile dintre oameni, cum se formează prietenii şi mai ales, cum se conduce o echipă, un adevărat test pentru orice lider. Consider că ne-am atins obiectivele de instruire, iar lucrul cel mai bun este că relaţiile dintre militari au fost bazate pe încredere şi camaraderie, lucru ce a ajutat în buna desfăşurare a exerciţiilor şi îndeplinirea obiectivului; Iar faptul că, la sfârşitul perioadei de instruire militarii mi-au transmis că şi-ar dori să mai rămână o săptămână, îl constituie, după părerea mea, cel mai bun feedback că activitatea s-a dovedit de un real folos pentru toţi participanţii."

  Foto: maior Iulian Gemănariu