Tigrii de strajă la Entry Control Point 5

                  Ca să intri în Baza Militară Aeriană Kandahar trebuie să treci de un filtru extrem de complex, iar cei de care depinde securitatea tuturor celor din această bază sunt militarii români, solicitaţi de parteneri pentru această misiune, datorită felului în care trupele noastre au asigurat şi în anii trecuţi securizarea accesului în Baza Militară Aeriană Kandahar .

                  Cea mai importantă poartă de acces din această bază, Entry Control Point 5 (ECP 5), întinsă pe o suprafaţă considerabilă, este deservită de militarii Batalionului de Protecţia Forţei “Vulturii Carpaților”, mai exact de Compania a 4-a Control Acces “Tigers”, militari înzestrați cu intuiție, seriozitate, putere de concentrare și mult tact, calități avute sau dobândite atât pe timpul pregătirii pentru misiune din țară, cât și aici, în teatrul de operații din Afganistan.

                  Ne aflăm astăzi alături de această structură a cărei misiune implică, după cum am menționat multă atenție, mult calm, dar și o intuiție aproape nativă. În acest loc, cea mai mică abatere de la procedurile operaționale permanente poate avea repercusiuni grave asupra securității bazei.

                  Vizita a început cu o verificare a noastră, trecerea prin acel punct de control (unde am fost legitimați printr-un automatism de mult format de către militarul care deservește acel loc) fiind obligatorie pentru a ajunge la locul de unde sunt coordonate toate activitățile din această “uzină” ECP5 - Punctul de comandă al companiei. Începând de la banner-ul companiei, de la sistemele de supraveghere și monitorizare, sistemele de comunicații și alertare și până la militarii care operează aceste sisteme, toți acești factori concură la atingerea  unui singur obiectiv: asigurarea accesului și securizarea Bazei Militare Aeriene Kandahar.

                  Continuăm deplasarea îndreptându-ne spre punctul de verificare și acces în bază al personalului, locul unde persoanele sunt scanate şi controlate pentru a nu introduce în bază materiale interzise.

                  Toți militarii vorbesc limba engleză şi folosesc termeni specializaţi, întrucât interacţiunea cu cei care tranzitează punctul de acces în bază este inevitabilă. Ba mai mult, câţiva dintre ei au deprins ceva cuvinte şi expresii din limba locală, pashtu, ideală pentru comunicarea cu localnicii care trec pe aici.

                  Aici observăm militarii aplicând un algoritm ce are în compunerea sa multe automatisme formate în scopul de a nu rămâne ceva neverificat. Acestea presupun atât aspectarea persoanelor, verificarea documentelor de identitate personală, scanarea cu aparatură performantă, verificarea corporală, cât și reţinerea şi ulterior returnarea la ieşirea din bază, a aparaturii electronice cu posibilităţi de filmare, fotografiere şi înregistrare și abia acum se poate intra. Sună simplu, dar vă asigurăm că nu este deloc asa.

                  Am mers spre poarta de acces și locul unde sunt verificate vehiculele. Chiar dacă nu ne desfășurăm activitatea în această zonă, pot spune că puteam să ajung la acest loc fără să fiu însoțit, întrucât traseul este binestabilit, fără posibilitatea să te abați de la acesta, totul fiind delimitat cu T-Wall-uri și sârmă ghimpată, limitatoare de viteză și indicatoare care fac ca fluxul de personal și vehicule să fie continuu.

                  La poarta de acces pentru maşini nu prea este timp de stat de vorbă. Totul se desfășoară ca pe bandă, cum spun unii dintre militari. Autovehiculele vin, se opresc, cei din interior coboară, li se verifică actele, se poartă discuţii, se face percheziţie, bariera coboară, şi au intrat. La prima vedere pare ceva monoton și un job static, însă nici pe departe nu este așa, având în vedere că unii militari pe schimbul lor “escaladează” în scopul verificării, peste 30 de camioane care tranzitează punctul de control.

                  Caporalul Dobre Cătălin, fiind la a doua misiune în Afganistan, ne-a precizat că misiunea pe care o avem noi la acest punct de control este una din cele mai importante, întrucât pe aici trec toate mașinile civile și militare, pe care trebuie să le verificăm la fel de minuțios în scopul de a nu pătrunde în bază materiale neautorizate sau periculoase. Nu avem voie să greşim. Orice autovehicul sau persoană care aşteaptă să intre în bază reprezintă un potenţial pericol. Abia după ce se face scanarea şi mai apoi verificarea antibombă şi antidrog, răsuflăm uşuraţi.

  Atunci când mijloacele de verificare cu care militarii sunt dotați nu sunt suficiente, în sprijinul militarilor români acţionează o echipă specializată, cu câini bine antrenaţi, care răspunde permanent solicitărilor, cel mai des la verificarea autovehiculelor de mare tonaj, încărcate cu mărfuri.  

                   Am revenit la punctul de comandă și am reușit să discutăm cu comandantul de companie. Este probabil una dintre cele mai complexe misiuni pe care le îndeplinesc militarii musceleni aici în teatrul de operații din Afganistan, misiune executată cu profesionalism și spun asta cu convingerea că nu sunt cuvinte deloc mari. În executarea misiunii companiei pe care o comand, nu este loc de greșeală. Un singur moment de neatenție poate să conducă la cursul cel mai periculos de acţiune al insurgenţilor şi anume atacul din interior, care poate produce efecte grave asupra militarilor și civililor din această bază și un impact evident asupra îndeplinirii misiunii Resolute Support, lucru pe care nimeni nu și-l dorește. Tocmai din acest motiv, am executat și vom executa misiunea cu aceeași seriozitate și profesionalism de la început până la sfârșit, ne-a precizat căpitanul Fica George.

             Militarii cu care am stat de vorbă se treziseră la 4 dimineața și până după amiază aveau să-și îndeplinească misiunea așa cum o fac zi de zi și noapte de noapte, astfel încât accesul în bază și siguranța acesteia să fie asigurate 24/7. Suntem câteva națiuni în Baza Militară Aeriană Kandahar care ne desfășurăm activitatea liniștiți pentru că Tigrii veghează Entry Control Point 5.

             Cu mintea ageră şi atenția distributivă, cu gândul la următoarea mişcare, ca într-un joc de şah, cu capacitatea de previziune folosită la maxim, Vulturii Carpaților își fac pe deplin datoria de a menţine un climat de securitate stabil în provincia Kandahar.