Modele de carieră militară

   

  Să aveţi mereu curajul schimbării şi să vă orientaţi spre ceea ce aveţi de făcut. Nu uitaţi că formarea este pe tot parcursul vieţii, le–au transmis elevilor distinşii oaspeţi de la Centrul de Instruire pentru ISR, Paraşutişti, Operaţii speciale şi JTAC „General-maior Grigore Baştan”, prezenţi în instituţia noastră în cadrul proiectului „Atelierele Cantemirului”.

   

  Pe parcursul întâlnirii, comandantul CIIPOJ, locotenent-colonel Gabriel Carpiuc, le-a oferit liceenilor în uniformă informaţii despre întreaga carieră. Absolvent de liceu militar şi profesionist desăvârşit cu foarte multe cursuri la activ, printre care cele de paraşutist, scafandru, alpinist, cercetaş, transmisionist, domnia sa a reuşit să le capteze atenţia cantemiriştilor cu prezentarea deosebită despre cariera militară în Forţele Speciale, cu toate provocările şi realizările profesionale. La rândul său, locotenent-colonel Dragoş Axinia, şef secţie, le-a prezentat oferta educaţională care cuprinde cursuri unice în Armata României:cursul de trai în captivitate şi cursul de Ranger, cel mai dur curs de leadership pe bază de voluntariat. Ambele au fost completate de imagini sugestive şi profesioniste. Determinată şi ambiţioasă, Adriana Ghiunea, absolventă a colegiului cantemirist şi şefă de promoţie a acestuia în anul 2013, s-a numărat printre primii absolvenţi ai cursului de Ranger din Armata României, fiind un exemplu pentru colegii ei mai mici. Captivaţi şi impresionaţi de participanţii la curs, elevii au aflat, la final, că la realizarea acestuia şi-a pus amprenta şi comandantul Colegiului Naţional Militar „Dimitrie Cantemir”, doamna col. dr. Doina Mureşan, care timp de zece ani a activat în structurile de elită ale paraşutiştilor şi cercetaşilor militari.

   

   

  Promovarea carierei militare, în special a cercetaşilor militari, a paraşutiştilor şi a controlorilor aerieni în poziţii înaintate, precum şi formarea profesională continuă în cadrul centrului, au fost subiecte care au atras atenţia elevilor.

  În mijlocul lor, au fost prezenţi cu emoţie reprezentanţii Asociaţiei Cercetaşilor Militari în Rezervă şi Retragere, col. (rz) Viorel Drenea şi col. ( rz ) Alexandru Rusu, absolvent cantemirist, promoţia 1978, care le-au oferit cele şapte

   

  numere din revista „Cercetaşii buzoieni”, o carte, flaiere, urându-le, totodată, viaţă lungă şi carieră cu multe realizări.

  Conducerea instituţiei a mulţumit reprezentanţilor paraşutismului militar pentru deschiderea oferită viitorilor ofiţeri ai Armatei României şi i-a asigurat de întreaga preţuire, oferindu-le câteva însemne care să le aducă aminte de „templul cantemirist”.

  Activitatea s-a încheiat cu prezentarea paraşutei de către Răzvan Modruj, parauşutist de înaltă performanţă, atât militar cât şi civil, un om cu experienţă deosebită.

  Mulţumim întregii echipe pentru atmosfera creată şi pentru multitudinea subiectelor abordate, care să le servească elevilor în opţiunile viitoare.

   

   

   

  Foto: Graţiela Mihăescu