A suferit de foame cruntă. Mânca usturoi sălbatic și iarbă ...

  A suferit de foame cruntă. Mânca usturoi sălbatic și iarbă ...

   

  Într-o lume în care suntem mereu în căutare de modele, de autentic, veteranii de război sunt Oameni cu credinţă vie în Dumnezeu şi în Neam, modele de curaj şi demnitate. În cadrul proiectului ,,Credinţă şi Patrie”, patru elevi din clasa a X-a, însoţiţi de către domnul profesor de istorie Dan Anca şi de către doamna Petruţa Pop, iniţiatoarea proiectului, l-au vizitat pe veteranul de război Emil Drăgan, în vârstă de 97 de ani, din Galda de Jos, judeţul Alba.

   

  Intelectual cu studii economice, pedagogice și militare, ajunge pe frontul de apus, în timpul ultimei bătălii de eliberare a Transilvaniei. În Ungaria a fost luat prizonier de către nemți. Erau prea mici în fața inamicului, total nepregătiţi pentru o astfel de experienţă. Comparația folosită de dumnealui era ca și cum ai lua o pușcă veche de la muzeu ca să te lupți cu tancul. A suferit de foame cruntă. Mânca usturoi sălbatic și iarbă. Nemții i-au scos la păscut ca pe animale. Nu aveau ce să le dea de mâncare. Întors acasă, după o perioadă de recuperare fizică, (slăbise 50 de kg), și-a continuat studiile şi termină Academia de Studii Comerciale şi Industriale din Braşov. Apoi, intră într-un alt război, cel al regimului comunist. Era copil de chiaburi, familia dumnealui nu s-a înscris în colectiv, iar dânsul nu a acceptat colaborarea cu sistemul. Drept urmare, a fost 5 ani deținut politic la Constanța. Aceşti ani l-au marcat foarte mult, a fost o experienţă cumplită. 

  Mulțumim că ne-ați împărtășit povestea dumeavoastră, domnule veteran de război Emil Drăgan! Ne considerăm privilegiaţi pentru oportunitatea de a vă cunoaşte şi a vă asculta. Noi, elevii în uniformă, avem onoarea să vă salutăm!