AM ÎNŢELES!

  Întotdeauna am privit armata prin prisma ochilor de civil. Uneori poate critic dar de cele mai mai multe ori sentimentul a fost de admiraţie şi mândrie.

   

  Este o lume care pe mulţi fascinează, şi este adevărat că de afară totul pare frumos, dar nu foarte mulţi dintre noi ştim câte ore de muncă se ascund în spatele acestei imagini care arată profesionalism, curaj, devotament. Admir şi respect uniforma militară, mă mândresc cu oamenii care fac parte din structurile militare şi mereu mi-am dorit să ştiu şi eu cine sunt şi ce fac aceşti oameni atunci când sunt într-o misiune.

   

  Destinul mi-a dăruit această şansă iar în acest an, stagiar fiind la Direcţia Informare şi Relaţii Publice, am participat alături de specialiştii în comunicare din Armata României, la cel mai mare exerciţiu multinaţional desfăşurat în ţară noastră, SABER GUARDIAN-17.

   

   

  Având o experienţă de 4 ani ca şi angajat civil în Aeroportul Militar din Kabul-Afganistan,  pot spune că sunt familiarizată cu mediul internaţional, dar acest exerciţiu „live” mi-a dat posibilitatea să descopăr multe alte lucruri pe care nu le ştiam până acum. Profesionalismul nu se testează, el se demostrează, iar militarii români şi aliaţii ce au participat la acest exerciţiu au arătat acest lucru pe deplin. În egală măsură sincronizarea perfectă între diferitele brigăzi, managmentul trupelor, funcţiile de comandă precum şi logistica necesară au fost probate pe viu în cele câteva zile pe care le-am trăit alături de militarii aflaţi în Cincu.

   

  Sentimentul este nepreţuit, simţeam că sunt şi eu parte din „live”, căutăm acţiunea într-un cuvânt  simţeam „MILITĂREŞTE”. Şi am învăţat un lucru care îmi va rămâne – AM ÎNŢELES! Am înţeles ce înseamnă să fii militar aflat în misiune, am înţeles ce înseamnă să faci acum şi responsabil, am înţeles ce înseamnă mult pomenitul spirit camaraderesc, am înţeles ce înseamnă determinare, am înţeles de ce oamenii se mândresc cu Armata Română, am înţeles şi cred că mai am multe de înţeles….