Mesaje de Ziua Eroilor - 25 Mai

  „Ziua Eroilor, pe care o celebrăm odată cu una dintre cele mai importante sărbători creștine, Înălțarea Domnului, ne oferă prilejul de a ne reaminti, cu profundă recunoștință, de toți cei care au apărat cu propria lor viață unitatea, independența și suveranitatea țării noastre. Acestor eroi le datorăm astăzi o Românie pe deplin integrată în comunitatea statelor libere și democratice.

  Gândurile noastre se îndreaptă și către cei care, în prezent, își pun viața în pericol, în teatrele de operații, demonstrând astfel, prin curajul lor, determinarea României de a fi un partener loial aliaților săi internaționali.

  Avem datoria de a ne onora eroii și de a învăța lecția devotamentului, demnității și sacrificiului de care aceștia au dat dovadă. Cinstirea faptelor trecutului nu poate rămâne un simplu exercițiu retoric, iar nouă ne revine obligația să demonstrăm că putem duce mai departe exemplul înaintașilor, în spiritul valorilor pe care aceștia ni le-au transmis.

  Astăzi, avem nevoie de ambasadori ai păcii, dezvoltării și ai progresului. Vom arăta, astfel, că am înțeles sensul luptei și jertfei celor care au făcut sacrificiul suprem și că ne-am însușit așa cum se cuvine lecțiile istoriei.

  În aceste clipe, cu adâncă emoție, vă îndemn să ne înclinăm frunțile și să aducem un prinos de recunoștință eroilor cunoscuți sau anonimi ai neamului românesc.

  Dumnezeu să-i odihnească!”      Mesajul Președintelui României, Klaus Iohannis

   

   

  “Marcăm astăzi o zi dedicată celor mai buni dintre noi, care s-au jertfit pe câmpul de luptă pentru a-și apăra credința și pământul. Dacă avem astăzi o patrie, o casă, o familie dragă pentru care nu ne temem că o vom pierde, aceste lucruri se datorează în primul rând acelor oameni bravi.

  De aceea, îmi exprim sentimentele profunde de respect, recunoștință și admirație pentru eroii poporului român, tați și bunici ai noștri, înaintași care și-au pierdut viața de tineri în război, unii necunoscuți.

  Un gând puternic de speranță dedic militarilor noștri aflați astăzi în teatre de război: să se întoarcă sănătoși acasă! Iar pentru cei care au căzut pe câmpul de luptă în onoarea României și pentru valorile ei, cel mai adânc respect!

  Dar eroi nu sunt doar cei care și-au pierdut viața în luptă, ci și cei care au supraviețuit după ce au riscat totul pentru patrie. Îi consider eroi și pe veteranii noștri, o mână de oameni care mai sunt în viață acum, și care plătesc încă, în fiecare zi, în conștiință și în vise, pentru ororile cărora le-au fost martori în cel de-Al Doilea Război Mondial. Respect, dragi veterani, și să ne bucurăm multă vreme de acum încolo de dumneavoastră!

  Salut cu acest prilej și Armata Română, care are parte de atâta stimă, încredere și simpatie din partea poporului nostru, sentimente câștigate prin onoarea și spiritul de sacrificiu dovedite în toate momentele istoriei.

  Memorie eternă eroilor români!”   Mesajul premierului, Sorin Grindeanu

   

  România modernă, țara în care ne bucurăm astăzi de libertate și pace, s-a făurit pe sacrificiul generațiilor de eroi care, în momentele de cumpănă ale istoriei noastre, au făcut scut cu propriile lor trupuri în fața amenințărilor.

  Astăzi este despre Ei.

  Lor, eroilor căzuți în războaiele din trecut, ori în teatrele de operații din prezent, le datorăm, necondiționat, recunoștința și respectul nostru.

  Glorie eternă Eroilor României!    Mesajul ministrului apărării naţionale, Gabriel Leș

   

  De Ziua Eroilor trebuie, mai mult ca oricând, să-i omagiem pe cei care au făcut parte din Armata României și care, acum nu mai sunt printre noi.

  În această zi sfântă, Ziua Înălțării Domnului, se cuvine să îndreptăm gândurile noastre de respect și recunoștință către eroii căzuți la datorie pentru întregirea patriei, în teatrele de operații internaționale, în misiuni pe teritoriul național sau în alte evenimente care au marcat istoria patriei și a poporului român. 
   
  Avem, cu toții, datoria de a-i păstra în memorie și de a duce mai departe ceea ce s-a obținut prin jertfa lor: unitatea de neam și țară. 
   
  Dumnezeu să-i odihnească în pace pe eroii neamului!
  Hristos S-a înălțat!  Mesajul șefului Șefului Statului Major General, Nicolae-Ionel Ciucă