Misiune de tip SHURA

  Afganistan, o lume în mijlocul lumii. Locul în care militarii Armatei Române își îndeplinesc misiunile primite și respectă cu sfințenie jurământul față de patrie.

  Militarii Batalionului 341 Infanterie Protecția Forței Rechinii Albi au mai bine de5 luni de când se află dislocați în Baza Militară Kandahar, iar până acum au executat sute de misiuni îmbarcate și debarcate, în comun cu Forțele Naționale de Securitate și Apărare Afgane și Forțele de Coaliție. De fiecare dată, aceștia au acționat cu profesionalism și nu au uitat nici un moment că trebuie să își îndeplinească misiunile ca la carte pentru a ajunge cu toții sănătoși acasă.

  Suntem în luna ianuarie iar afară este o zi caldă ca de primăvară. Ne pregătim să executăm o nouă misiune, una dintre cele mai importante misiuni care se desfășoară în aria de responsabilitate. Este vorba despre misiunea de tip Securizare Shura. Aceasta presupune o întâlnire dintre Forțele de Coaliție, Forțele de Securitate și Apărare Afgane și liderii din district, în cadrul căreia se discută probleme de securitate din zonă.

  Ne pregătim să plecăm din Baza Militară Kandahar. Infanteriștii dobrogeni știu ce au de făcut, își pregătesc cu grijă echipamentele și tehnica, execută revista de front și primesc binecuvântarea de la preotul batalionului, maior Dragoș Ciobanu.

   

   

  Odată ajunși în Districtul Daman luăm parte la discuții cu liderii locali și aflăm informații care ne ajută să evaluăm corect amenințările din aria de responsabilitate. Până aici pare ceva simplu, însă, acest lucru nu este atât de simplu precum pare.

  Aflați în mijlocul populației afgane, nu putem neglija un aspect, poate mai important decât toate credinţele noastre dinaintea momentului în care am ajuns în Afganistan, cultura. Mult diferită de cea pe care noi o cunoaștem, cultura afgană se diferențiază prin obiceiuri, tradiţii și religie șitrebuie bine înțeleasă de militarii români. Grupate, aceste concepte se reflectă într-un element de bază al societăţii afgane și anume, respectul. Prin urmare, arătăm respect şi suntem asimilați uşor, sporim încredera populației în Forțele de Coaliție și ne îndeplinim obiectivele.

  Discuțiile curg. Se povestesc întâmplări, se fac precizări, se stabilesc detalii. Liderii locali ne cunosc deja, nu suntem pentru prima data în mijlocul lor, ne simt aproape de ei și nu ezită să ne împărtășească din grijile lor. Periodic, comandantul Batalionului de Infanterie Protecția Forței Rechinii Albi, locotenent colonel Liviu Necula, împreună cu ceilalți camarazi ai batalionului execută acest tip de misiune, în aria de responsabilitate. Desfășurarea misiunilor de tip Securizare Shura este esențială și ne sprijină în identificarea posibilele activități insurgente din zonă. Pentru liderii locali este foarte important faptul că, militarii români le sunt aproape și că împreună cu Forțele Naționale de Securitate și Apărare Afgane, veghează la siguranța lor și a familiilor ne explică locotenentul colonelul Liviu Necula, comandantul Rechinilor Albi. Ascultăm cu grijă ceea ce interpretul ne traduce și la plecare, le transmitem localnicilor faptul că se pot bucura de tot sprijinul nostru.

   

   

  Militarii din subordine au acționat cu profesionalism pe timpul misiunii în arie, ne mărturisește la sosirea în bază comandantul de pluton, sublocotenent Călin Alexandru. Acum se văd roadele pregătirii militarilor din țară dar și exeperiența căpătată de-a lungul misiunilor în teatrele de operații. Sunt mândru de băieți dar și de Alina, mai adaugă acesta.

  Fruntașul Alina Cimpoieș este unul dintre pistolarii Plutonului 1 Eagle și se află la prima misiune într-un teatru de operații. Alături de ceilalți colegi veghează la siguranța patrulei debarcată și cercetează fiecare centimetru de teren pe timpul misiunilor în arie. Trebuie să fim atenți la indicii de demascare a potențialelor pericole și totodată mereu pregătiți să acționăm în caz de nevoie, ne povestește fruntașul.

  Misiunea Shura împlică o bună cunoaștere a noțiunilor de relaționare dintre oameni. Încă de la începutul misiunii în Teatrul de Operații Afganistan, Rechinii Albi au clădit zi de zi pentru a câștiga încrederea populației afgane. Le-au respectat cultura, tradițiile și obiceiurile și nu s-au sfiit să le arate acest lucru. După 5 luni de misiuni în mijlocul lor, relațiile dintre militarii români și localnici este una de prietenie.

  Peste foarte puțin timp, misiunea Rechinilor Albi în Teatrul de Operații Afganistan se va încheia. Aceștia vor preda ștafeta infanteriștilor ieșeni, militarilor Batalionului 151 Infanterie Lupii Negri care vor continua ceea ce predecesorii lor au început.