Proiect pilot de pregătire militară a tinerei generaţii

  "Două-trei săptămâni de pregătire militară pe bază de voluntariat, la finalul anului școlar, în perioada de tabere și scoli de vară pentru liceeni și în perioada de practică pentru studenți, tinerii urmând să fie încazarmați într-o unitate militară."

  Aceasta este propunerea comandantului Diviziei 4 Infanterie "Gemina" , generalulul-maior Manci, care consideră că acest proiect ar avea un efect benefic asupra tinerilor care ar participa, precum și un impact pozitiv asupra sănătății poporului român.

   

  “Au trecut opt ani de la renunțarea serviciului militar obligatoriu. La nivelul Comandamentului Diviziei 4 Infanterie "Gemina" am constituit un grup de lucru, cu implicarea reprezentanților de pe plan local ai institutților de apărare, ordine publică și securitate națională, dar și ai mediului universitar și am demarat un proiect pilot de pregătire militară a tinerilor, liceeni și studenți, pe bază de voluntariat.

   

  Eu susțin ideea potrivit căreia tinerii noștri să participe la un asemenea program. Perioada de pregătire ar dura două-trei săptămâni și ar avea loc la finalul anului școlar, în perioada de tabere și scoli de vară pentru liceeni și în perioada de practică pentru studenți, tinerii urmând să fie încazarmați într-o unitate militară.

   

  Pentru sănătatea poporului român, pentru sănătatea tinerilor, cred că ar fi benefic un asemenea program de pregătire militară voluntară.”

  Proiectul privind pregătirea militară a tinerilor, liceeni și studenți, pe bază de voluntariat ar putea fi extins la nivel național, în acele mari garnizoane unde ar exista interes pentru o astfel de formă de pregătire.

   

  Aflat în vizită la Cluj, cu prilejul sărbătoririi centenarului Diviziei 4 “Gemina”, ministrul apărării naționale a salutat proiectul propus de către comandantul Diviziei, generalul-maior Ioan Manci, privind pregatirea militară a tinerilor, liceeni și studenți, pe baza de voluntariat.

   

  “Salut ideea comandantului Diviziei 4 Infanterie "Gemina", generalul-maior Manci, de a gândi, împreună cu reprezentanții locali ai instituțiilor de apărare, ordine publică și securitate națională, ai autorităților locale și ai mediului universitar, un proiect pilot de pregătire militară a tinerilor, liceeni și studenți, pe baza de voluntariat.

   

  Așa cum este gândit la Cluj, proiectul ar putea fi o "școală de vară", care ar oferi elevilor și studenților o alternativă de petrecere a timpului liber sau al celui dedicat practicii, pe baze de voluntariat, prin care pot sa ia contact cu specificul vieții militare.

    

  O astfel de idee ar putea fi extinsă la nivel național, în contextul în care de la 1 ianuarie va intra în vigoare și acțiune Legea rezervistului militar.

   

  În garnizoanele unde ființează centre universitare și unde ar exista interes din partea tinerilor, printr-o planificare judicioasă a resurselor, am putea oferi tinerilor programe de pregătire special gândite pentru ei, care i-ar familiariza cu rigorile vieții militare și care le-ar asigura un prim set de cunoștințe.

   

  Ar fi un câștig și pentru armată, care va avea în acești tineri o bază de selecție, de foarte bună calitate, pentru rezerva sa.”