TRADIŢII • ZIUA VETERANILOR DIN TEATRELE DE OPERAŢII, în garnizoana Buzău Text şi foto: maistru militar principal...

  Publicat pe 09.11.2018 13:39

  TRADIŢII • ZIUA VETERANILOR DIN TEATRELE DE OPERAŢII, în garnizoana Buzău

  Text şi foto: maistru militar principal Iulian CADULENCU

  Ziua Veteranilor din teatrele de operaţii a fost sărbătorită vineri, 9 noiembrie, de militarii din garnizoana Buzău printr-o ceremonie militară şi religioasă, la Monumentul Eroilor din teatrele de operaţii din comuna Smeeni, judeţul Buzău.

  În cadrul ceremoniei, locţiitorul comandantului Diviziei 2 Infanterie „Getica”, general de brigadă Claudiu Mihail Sava, a evocat câteva repere istorice ale Zilei Veteranilor din teatrele de operaţii şi a făcut referire la cei patru eroi buzoieni căzuţi la datorie: sublocotenenţii (p.m.) Dan Ciobotaru, Adrian Vizireanu, Iulian Dumitrescu şi Mădălin Stoica.

  Pentru toţi eroii din teatrele de operaţii, anul trecut a fost dezvelit, în comuna Smeeni, Monumentul Eroilor din teatrele de operaţii, iar în acest an, garnizoana Buzău a organizat o ceremonie de dezvelire şi sfinţire a Troiţei în curtea bisericii militare „Pogorârea Duhului Sfânt”, pentru a le cinsti memoria şi a ne ruga pentru odihna sufletelor lor.

  Totodată, a transmis gândurile de alinare, compasiune şi recunoştinţă familiilor îndurerate ale veteranilor de război, pentru curajul, neclintirea şi demnitatea cu care au trecut prin aceste dure încercări.

  În încheiere, a felicitat membrii echipei „Invictus”, echipa constituită din militari răniţi în teatrele de operaţii, care au participat în acest an la Jocurile „Invictus” desfăşurate la Sydney, în Australia.

  Toţi componenţii echipei „Invictus” au demonstrat cel mai bun exemplu de voinţă şi demnitate, scoţând în evidenţă adevăratul spirit al militarului român, pregătit oricând să îşi asume provocări şi să învingă.

  Garnizoana Buzău a fost reprezentată de doi militari, şi anume: plutonier-adjutant principal Eugen Mănăilă şi plutonier Bogdan Dragomir.

  Un moment deosebit în cadrul ceremoniei l-a constituit acordarea, de către primarul municipiului Buzău, Constantin Toma, a titlului de cetăţean de onoare al municipiului Buzău pentru sublocotenenţii (p.m.) Adrian Vizireanu şi Iulian Dumitrescu, în semn de recunoştinţă pentru sacrificiul suprem.

  După ceremonialul de depunere coroane şi flori a avut loc un moment muzical, susţinut de către elevii grupului comunal „Veselia”, din cadrul Şcolii gimnaziale din Smeeni.

  La ceremonie au participat reprezentanţi ai administraţiei publice locale, notabilităţi şi distinşi veterani de război.

  Tot cu aceeaşi ocazie, militarii din garnizoana Buzău prezenţi la activitate au făcut o vizită şi elevilor de la Şcoala gimnazială „Maxenu”, unde le-au împărtăşit o pagină din istoria militară a Armatei României, le-au prezentat tradiţiile de luptă ale înaintaşilor noştri, dar şi oferta educaţională a sistemului militar de către Biroul Informare-Recrutare Buzău, pentru a-i ajuta pe elevii care vor să acceadă în sistemul militar să se orienteze spre o viitoare carieră militară.

  Elevii au avut ocazia să stea de vorbă cu profesionişti desăvârşiţi din cadrul Batalionului 52 Operaţii Speciale „Băneasa-Otopeni”, Batalionul 200 Sprijin „Istriţa”, Batalionul 47 Comunicaţii şi Informatică „General Nicolae Petrescu”, cu foarte multe misiuni la activ, în locuri fierbinţi ale planetei, în special în Afganistan.

  Prezenţa militarilor în şcolile lor le-a captat atenţia elevilor, mai ales că au fost făcute şi scurte prezentări ale unor piese de armament şi dispozitive tehnice din dotarea militarilor.