CULTURĂ • Lecţie de istorie şi patriotism Text: Graţiela MIHĂESCU Foto: Graţiela MIHĂESCU, Marius LUPU, Mariana DINU...

  Publicat pe 17.09.2018 11:35

  CULTURĂ • Lecţie de istorie şi patriotism

  Text: Graţiela MIHĂESCU
  Foto: Graţiela MIHĂESCU, Marius LUPU, Mariana DINU

  Elevi, cadre militare şi didactice din Colegiul Naţional Militar “Dimitrie Cantemir” au participat vineri, 14 septembrie, la sesiunea de comunicări ştiinţifice desfăşurată cu ocazia manifestărilor dedicate celebrării Marii Uniri şi a 90 de ani de la inaugurarea Crucii Eroilor Neamului de pe Vârful Caraiman. Aceştia au avut parte de o adevărată lecţie de istorie şi patriotism, în anul în care celebrăm 100 de ani de la Marea Unire.

  În cadrul evenimentului, elevii au avut onoarea de a se întâlni cu ministrul apărării naţionale, Mihai-Viorel Fifor.

  “Filele de istorie care ne-au fost prezentate au reuşit să ne insufle mândria de a fi români şi onoarea de a trăi într-o ţară atât de frumoasă. Atmosfera a fost deosebită, plină de emoţie şi patriotism” - a spus elev caporal Bianca Lupşă.

  Sâmbătă, 15 septembrie, la Crucea Eroilor Neamului de pe Vârful Caraiman, liceeni cantemirişti şi cadre militare au luat parte la ceremonia de depuneri coroane de flori, prezentarea simbolisticii Crucii Caraiman şi a acţiunilor Armatei României în Războiul de Întregire a Neamului, precum şi la o demonstraţie de reconstituire istorico-militară organizată de Asociaţia „Tradiţia Militară”. Au fost prezenţi, de asemenea, şi la recitalul susţinut de către maestrul naist Nicolae Voiculeţ.

  Seara, talentaţii cantemirişti, au susţinut un program artistic intitulat “Suita de Prahova – dansuri populare, muzică uşoară şi populară”, în centrul oraşului Buşteni, în cadrul căruia elevul Teodor Giurgică, din clasa a IX-a, a recitat poezia „Luptele de la Mărăşeşti”.