TRADIŢII • “Treceți batalioane române Carpații” – Castelul Bran Text și foto: Mariana DINU Reconstituirea evenimentului...

  Publicat pe 27.08.2018 07:39

  TRADIŢII • “Treceți batalioane române Carpații” – Castelul Bran

  Text și foto: Mariana DINU

  Reconstituirea evenimentului istoric de trecere a Carpaților de către Armata României, din noaptea de 27 spre 28 august 1916, a avut loc la Castelul Bran, în data de 26 august.

  Protagoniștii evenimentului au fost: Brigada 2 Vânători de Munte “Sarmizegetusa”, Academia Forțelor Aeriene “Henri Coandă”, Asociația Detașamentul ”Mateiaș”, Muzeul Municipal Câmpulung și reprezentanți din partea Retromil.

  După doi ani de neutralitate, România se alătura Antantei, participând la Primul Război Mondial. Campania română din Transilvania a început ca o încercare a Armatei Române de a cuceri această provincie și de a scoate Austro-Ungaria din război. Inițial, ofensiva română în Transilvania a fost marcată de succes. Pe frontul de nord transilvănean, comandamentul român a angajat 80% din efectivul total al trupelor române, care au reușit să pună stăpânire pe trecătorile Carpaților, angajând lupte mai deosebite la Timișu de Jos, în partea de sud a Sibiului și în apropiere de Orșova.