Pe data de 12 noiembrie, componenţii uneia dintre specialităţile de elită ale Armatei României – cercetaşii militari –...

  Publicat pe 12.11.2018 11:27

  Pe data de 12 noiembrie, componenţii uneia dintre specialităţile de elită ale Armatei României – cercetaşii militari – îşi sărbătoresc Ziua Armei. În urmă cu 159 de ani, la 12 noiembrie 1859, domnitorul Alexandru Ioan Cuza emitea Ordinul de Zi nr.83, actul de constituire a Corpului de Stat Major General al Armatei. Odată cu înfiinţarea acestuia, în componenţa sa au apărut noi structuri, create din necesitatea alinierii la standardele armatelor acelor vremuri şi la cerinţele în creştere ale câmpului de luptă. Astfel a luat fiinţă şi Secţia a II-a, cel dintâi element organic de cercetare al armatei române moderne.

  Elementele specializate de cercetare au fost prezente la toate momentele importante ale istoriei în care a fost angrenată România şi armata sa, acţionând în prima linie sau în adâncimea dispozitivului inamic, culegând informaţii despre adversar şi teren şi aducându-şi astfel contribuţia la luarea celor mai corecte decizii privind desfăşurarea operaţiilor militare.

  După aderarea ţării noastre la Alianţa Nord – Atlantică, spectrul de misiuni s-a diversificat. Cercetaşii au participat, alături de militari români de alte arme şi specialităţi, dar şi ai ţărilor aliate şi partenere, atât la activităţi de pregătire în comun, cât şi la misiuni de menţinere a păcii în teatrele de operaţii din Afganistan, Irak sau Balcanii de Vest. Reuşita misiunilor încredinţate batalioanelor de manevră, echipelor de consiliere şi legătură şi celorlate detaşamente care au acţionat în teatrele de operaţii se datorează, într-o mare măsură, şi structurilor de cercetare româneşti, profesionalismului şi conştiinciozităţii dovedite de cercetaşii militari români.

  LA MULŢI ANI CERCETAŞILOR ARMATEI ROMÂNIEI!

  Foto: Arhiva Brigăzii 15 Mecanizate.

  #Romania #mapn #ForteleTerestreRomane #Brigada15Mecanizata #Batalionul634Infanterie #PiatraNeamt #ZiuaCercetasilorMilitari